Een heerlijke geurende pellet kachel, in de winter is er bijna niets romantischer als dat. Vooral wanneer het heerlijk koud is dan is het heel fijn om een blokje hout in de kachel te kunnen gooien en lekker intens te kunnen genieten van het warme en behaaglijke vuur. Het is knus en romantisch. Maar er zitten ook nadelen aan een pelletkachel en als je van plan bent om een pelletkachel aan te schaffen is het wel handig om hier op voorhand bewust van te zijn. Hier lees je alles over de pelletkachel, de voor- en de nadelen en wat handige tips.
Wat is een pelletkachel en hoe werkt deze?
Een pelletkachel werkt precies hetzelfde als een houtkachel, het enige grote verschil is dat een pellet kachel draait op pellets en niet op houtblokken. De verdere werking van de pelletkachel is exact hetzelfde als een houtkachel. Toch heeft een pellet kachel zo zijn eigen voordelen waardoor men kiest om een pelletkachel aan te schaffen.
Voordat je tot aanschaf over gaat is het echt heel erg belangrijk om je goed te verdiepen in beide systemen en dan een goede afweging te maken welke oplossing voor jou het beste is. Want beide hebben zo hun voor- en nadelen.
De werking van de pellet kachel
Het principe van de pelletkachel is dus hetzelfde als de houtkachel. Alleen met het verschil dat je pellets gebruikt om de kachel mee te verwarmen in plaats van houtblokken. Meestal wordt de pellet kachel gebruikt om een woonkamer mee te verwarmen maar het is ook mogelijk om het hele huis ermee te verwarmen.
Dit gebeurt dan met een pelletkachel die aangesloten zit op de radiatoren. De pelletkachel beschikt dan over een reservoir die regelmatig goed aangevuld moet worden met pellet hout. Doe je dit niet, kun je je voorstellen dat je dus ineens in de kou zit omdat er niet genoeg bronnen zijn om de woning warm te houden.
De voordelen van de pellet kachel
Er zijn natuurlijk een aantal bijzondere eigenschappen van de pellet kachel die veel voordelen bieden waardoor mensen ervoor kiezen om tot aanschaf over te gaan. Het allergrootste voordeel is toch wel dat je door het gebruik van de pelletkachel niet afhankelijk bent van het gas en het is per definitie ook minder belastend voor het milieu dan het gebruik van aardgas verwarming.
Prettig is ook dat je de pellet kachel heel mooi buiten kunt plaatsen in de tuin. Bijvoorbeeld voor onder de overkapping. Als het dan wat kouder is buiten, bijvoorbeeld in het najaar, kun je toch heerlijk genieten van een warm onderkomen en de buitenlucht.
De nadelen van de pellet kachel
Naast de voordelen van de pelletkachel zijn er ook een hoop nadelen. En die zijn best wel gering te noemen want een van de grootste nadelen van de pelletkachel is toch wel de overlast die het kan geven op de directe omgeving. Zeker wanneer je niet vrijstaand woont maar in een rijtjeswoning of dichtbevolkte wijk kan een pelletkachel voor klachten zorgen.
Een pelletkachel stoot namelijk fijnstof af. Voor mensen met luchtwegklachten is dit niet prettig. Wel is de fijnstof uitstoot minder dan bij een houtkachel. Desondanks moet je er rekening mee houden dat als je directe buren hebt, dat je overlastklachten van de pelletkachel kunt krijgen.
Daarnaast is een pelletkachel (en dit geldt ook voor een houtkachel) niet milieuvriendelijk. Immers moeten er flink wat bomen gekapt worden om te voorzien in het hout. Wanneer je het dus hebt over duurzaam stoken dan is dit geen goed alternatief.
Persoonlijke overweging
Een pelletkachel kan heel leuk en romantisch zijn voor in je woonkamer maar ook achter in de tuin, heerlijk onder de overkapping. Houd er alleen wel rekening mee dat je te maken kunt krijgen met overlast van de directe omgeving als je in een dichtbevolkte buurt woont.
Wanneer je een persoon bent die duurzaam ingesteld is dan is een pellet kachel niet echt passend bij jouw overtuigingen. Want een pelletkachel is niet duurzaam en milieuvriendelijk. Maar als je houdt van romantiek door een knisperend houtvuurtje dan is een pelletkachel echt ideaal en zul je er zeer zeker heel veel plezier van hebben.