Huis

Houtkachel kopen: waar op letten

Dat houtkachels een lust voor het oog zijn, is zo onderhand bij iedereen wel duidelijk. Je hebt ze in vrijstaande varianten maar ook als inzet- en inbouw houtkachels, terwijl ondertussen ook de speksteenkachels bekend zijn. Een houtkachel past in elk interieur. Ook het hoge rendement is een voordeel van het gebruik van de moderne houtkachel binnen. Toch zij er wel belangrijke zaken om op te letten als je van plan bent een houtkachel te kopen.

De houtkachel als statement piece in de woonkamer

Juist in het jaar dat het statement piece helemaal hip is, doe je er verstandig aan een houtkachel aan te schaffen. De kachel maakt elke ruimte mooier en met een houtkachel heb je dus meteen je eyecatcher en statement piece in huis. De kachels bieden echter vooral een aangename warmte. Het vlammenspel is en blijft interessant en een houtkachel kan erg snel een ruimte opwarmen. De houtkachels heb je tegenwoordig zoals gesteld in heel veel verschillende modellen van diverse merken.

Doel van de wetgeving is om fijnstof terug te dringen

Wil je een houtkachel kopen, dan moet je tegenwoordig wel letten op de wetgeving die geldt voor houtkachels en haarden. Eigenlijk geldt nieuwe wetgeving conform de EcoDesign wetgeving pas per 1 januari 2022. In ons land echter, is de wetgeving al van kracht. Door de wetgeving dienen gebruikers meer rekening te houden met de impact van houtkachels en de invloed die de kachels op het milieu uitoefenen. Doel van de wetgeving is om de CO2 uitstoot te reduceren. Aanleiding van de nieuwe wetgeving is de uitstoot van fijnstof en het lage rendement dat nog veel houtkachels hebben.

Duurzaamheid verbeteren

De uitstoot onder de houtkachels is nog aan de hoge kant en dat heeft een negatieve invloed op het milieu. Daardoor is ook het rendement niet hoog genoeg en dat betekent weer warmteverlies. De wetgeving moet ook de mate van duurzaamheid verbeteren. Duurzaamheid is een magisch woord, al had niemand heel lang benul wat dat dan precies was. Door de nieuwe wetgeving wordt eindelijk eens concreet wat duurzaamheid is en hoe je ervoor kunt zorgen dat houtkachels een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu.

Altijd van toegevoegde waarde

Ondertussen zijn er houtkachels beschikbaar die een rendement hebben van 75 procent. Deze kachels voldoen altijd aan de nieuwe EcoDesign 2022 wetgeving. Nu al zijn er meer dan voldoende houtkachels die dus voldoen aan de wetgeving én die in alles van toegevoegde waarde zijn voor je woning. En dat als warmtebron én als blikvanger. Over een win-winsituatie gesproken.

Comments are closed.

Next Article:

0 %