Overig

Wat is beter: Houtskool of briketten?

Als je de keuze moet maken tussen houtskool of briketten, dan spreekt erg veel in het voordeel van briketten. Houtskool ontbrandt wel sneller, maar verliest aan de andere kant ook weer snel warmte. Er spreekt dus veel in het voordeel van briketten. Over die voordelen gaan we het hier hebben.

Briketten en houtskool bevatten geen chemicaliën

Briketten worden geperst onder zeer hoge druk, waarbij geen gebruik is gemaakt zonder bindmiddel. Briketten bestaan uit onbehandeld hout. Ze branden erg lang en bieden op die manier veel warmte. Kijken we naar het vochtgehalte van briketten, dan ligt dat tussen de 5 en de 10 procent. Daarmee ben je zeker van een hoog rendement. Brikketten van hout bestaan ook daadwerkelijk volledig uit houtproducten. Ook het asgehalte van briketten is gering, uiterst gering zelfs.

Houtskool ontbrandt sneller, briketten blijven langer warm

De belangrijkste kenmerken van briketten zijn dat ze van onbehandeld hout zijn dat ze eco-vriendelijk zijn en dat ze traag branden en lang gloeien. Het vochtgehalte ligt tussen de 5 en de 10 procent. Briketten heeft nog een voordeel; je stapelt het erg gemakkelijk. Aan briketten zijn geen chemicaliën toegevoegd en de asresten blijven zoals gezegd beperkt. Kijk je naar houtskool, dan zie je dat dit sneller ontbrandt. Het product heeft eveneens een rijke rooksmaak en houtskool wordt erg snel heet. Nadat het heetste punt is bereikt, verliest het echter ook snel weer warmte.

Houtskool is al na een kwartiertje al op temperatuur

Houtskool bestaat uit stukken gecarboniseerd hout. Er is geen sprake van bind- of opvulmiddel en er zijn net als briketten geen chemicaliën aan toegevoegd. Al na een kwartier is een houtskool op temperatuur en is de buitenkant bruin. Om warmte te behouden moet je bij het gebruik van houtskool al snel bijvullen. De keuze tussen houtskool en briketten wordt vaak gemaakt als je gaat barbecueën. Mensen weten niet precies wat ze het best kunnen gebruiken. Welnu, het beste is een mix van houtskool en briketten.

Kies voor een mix van briketten en houtskool

Door de houtskool wordt de barbecue snel warm, al branden ze wel snel op. De briketten worden juist minder snel warm maar bieden weer een constante temperatuur en branden minder snel op. Op de bodem van de barbecue leg je een laagje houtskool en die bedek je daarna met een goede laag briketten. Het houtskool zorgt dat de barbecue snel op temperatuur komt, de briketten maken dat de barbecues lang branden.

Comments are closed.

Next Article:

0 %