Huis

De pluspunten van elektrische plisségordijnen in huis

De voordelen van plisségordijnen worden bij steeds meer mensen bekend. Deze honingraat raamdecoratie weet veel mensen te verleiden met het luxueuze aanzicht en de veelzijdige mogelijkheden. Met name in combinatie met een gemotoriseerde gordijnrails wordt het een waardige upgrade voor de oude raambekleding. Hier zijn wat ons betreft de voornaamste pluspunten van elektrische plisségordijnen in huis.

1. Modern zonder saai te zijn

Schuifgordijnen zijn letterlijk en figuurlijk te stoffig voor steeds meer mensen, toch worden rolgordijnen regelmatig als te strak en saai bestempeld. Ook jaloezieën en lamellen zijn het toch nét niet helemaal, waar moet je dan voor kiezen? Plisségordijnen zijn moderner qua uitstraling dan schuifgordijnen maar ze hebben wel meer ‘body’ dan het strakke oppervlak van een rolgordijn. De stroken zorgen voor een mooi accent in de ruimte zonder de aandacht te trekken. Het is een modern type raambekleding dat de perfecte balans weet te vinden tussen sfeervol en praktisch.

2. Twee opties, meer mogelijkheden

Je hebt wellicht al eerder gehoord over plisségordijnen maar je weet misschien niet dat er twee uitvoeringen zijn. Als eerste kun je kiezen voor het ‘V’ type met een enkele laag die er van de zijkant uitziet als een rij ‘V’ letters aan elkaar. Of de helft ‘W’ letters en zelfs ‘M’ letters als je het anders bekijkt natuurlijk. Naast deze enkele laag is er ook de dubbele uitvoering die ook wel ‘duette’ plisségordijnen genoemd worden of honingraat gordijnen. Van de zijkant gezien lijken ze op ruitjes. Deze uitvoering heeft twee lagen en zal daarmee ook automatisch meer verduisterend werken, ongeacht het materiaal dat wordt gebruikt.

3. Meer controle over licht en privacy

Je kunt als materiaal kiezen tussen meer of minder doorzichtig. Zo kun je plisségordijnen als vitrage ophangen of als overgordijnen. Beide is overigens ook mogelijk, je hebt dan wel twee keer een rails nodig om een overlapping tot stand te brengen. Zeker met elektrische plisségordijnen die aangestuurd worden met een Somfy motor kun je de hele dag door voor het perfecte licht in huis zorgen. Open, dicht, een beetje open om de zon te weren met toch wat zicht op de buitenwereld. Een uniek kenmerk van de raamdecoratie van Powered Blinds is de optie om de gordijnen zowel boven als onder te openen of sluiten. Bij een rol- of vouwgordijn kun je alleen de onderzijde voor een deel openen. Je zou met plisségordijnen dus een deel in het midden van het venster kunnen bedekken en de rest niet. Dit biedt aanzienlijk meer flexibiliteit dan andere soorten raamdecoratie leveren.

4. Zonwering

De tijd dat gordijnen als enige functie meer privacy in huis brachten is voorbij. Nu sluiten we ook steeds vaker de gordijnen overdag om het felle zonlicht buiten te houden. Niet alleen omdat je zo de kamer koeler kunt houden maar ook omdat UV-straling het interieur vaal kan maken. Dit kun je zelf doen, je kunt ook gebruik maken van elektrische plisségordijnen. Die bedien je met een een afstandsbediening, knop of app, in combinatie met een Somfy TaHoma systeem kun je ook zien wat de positie is wanneer je niet thuis bent. Wil je niet zelf het weerbericht in de gaten houden? Dan kun je ook een zonnesensor koppelen die zelf kan bepalen of de zonwering open of gesloten moet zijn.

5. Isolatie

Een grote lap stof voor de ramen heeft uiteraard een isolerend effect. Dit merk je in de winter omdat je minder hoeft te stoken en in de zomer omdat de kamer minder snel opwarmt. Dubbele plisségordijnen zijn hier uitermate voor geschikt omdat de honingraat vorm luchtkamers heeft die buiten en binnen helpt te scheiden. Het zal geen vervanging zijn voor HR+++ glas maar alle beetjes helpen natuurlijk. Daarnaast helpen glazen ruiten niet de zonnestralen buiten te houden, gordijnen met een lichte kleur reflecteren het licht wat zorgt voor temperatuurcontrole in huis.

6. Beveiliging

Als laatste willen we ook het voordeel noemen op het gebied van beveiliging. Als je besluit om de elektrische plisségordijnen te koppelen aan een huisautomatisering systeem op basis van io-homecontrol dan kun je nog veel meer toepassingen met elkaar verbinden. Een alarmsysteem bijvoorbeeld, of de verlichting. Als je vaak thuiskomt na zonsondergang ziet de woning er verlaten uit. Laat de gordijnen sluiten en de lampen inschakelen, dan lijkt je huis bewoond. Dit werkt ook als je op vakantie bent. Inbraakpreventie begint met het ‘plaatje’ op straat. Een gelegenheidsdief is niet uit op een confrontatie met de bewoner, bij twijfel gaan ze gewoon elders op zoek.

Ook bij een noodsituatie in huis kunnen automatische gordijnen voordeel bieden. Zo kun je de raambekleding laten openen als het rookalarm af mocht gaan. Zo heb je zelf meer zicht evenals hulpverleners die van buiten naar binnen kunnen kijken.

Zo zijn er volop pluspunten van elektrische plisségordijnen te noemen, zowel wat betreft het aankleden van de woning als praktisch gebruik.

Comments are closed.

Next Article:

0 %