We leven in een wereld waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. De aarde heeft zwaar te lijden onder ons consumptiegedrag en het is belangrijk dat wij daar met zijn allen onze verantwoordelijkheid voor dragen. Met andere woorden, dat wij onze ecologische voetafdruk gaan verminderen. Dat is enorm belangrijk. Voedselverspilling is een grote doorn in het oog hierbij. Alleen al in ons land wordt jaarlijks bijna 600 miljoen kilo (!) aan voedsel verspild. Dat is gigantisch als je daar over nadenkt. Zeker als je bedenkt dat er mensen zijn die honger lijden op de wereld is het niet eerlijk dat wij zo met ons voedsel omgaan. Gelukkig zijn er alternatieven. Een daarvan is zelf compost maken.
Wat is compost?
Voor de leken onder ons die nog nooit van compost hebben gehoord, compost is een ander woord voor mest. Compost wordt dus gebruikt om planten, struiken en bomen mee te bemesten. Compost ontstaat door een rottingsproces van voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, aardappelen etc. Heel handig dus want om nou jouw overgebleven aardappels naar Afrika te sturen is niet erg realistisch.
Maar je kunt dus wel degelijk jouw steentje bijdragen aan het zoveel mogelijk verhelpen van de voedselverspilling. Dit kun je dus doen door zelf compost te gaan maken.
Hoe wordt compost gemaakt
Zoals hierboven al uitgelegd ontstaat compost door het begeleidt laten rotten van groenten en fruit. De meest gebruikelijke wijze zoals dit al jarenlang wordt gedaan is bijvoorbeeld door een composthoop te maken buiten in de tuin of moestuin. Veelal boeren doen dit op deze manier. Veeboeren hoeven dit vaak weer niet te doen want die kunnen de ontlasting van de beesten gebruiken als mest.
Maar zelf compost maken is dus helemaal niet zo moeilijk. Op internet kun je heel veel informatie vinden hoe je compost kunt maken. Heel handig als jij zelf jouw planten of tuin wilt bemesten. Het voordeel is ook nog eens dat je geld bespaard want je hoeft niet meer apart bemesting voor de tuin te kopen. En het groente en fruit had je toch al aangeschaft.
Zelf compost maken in de keuken
Misschien lees je dit stuk en denk je, fijn dat je zelf compost kunt maken in de tuin maar ik heb helemaal geen tuin?! Het goede nieuws is, die heb je tegenwoordig ook niet meer nodig! Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om nu zelf compost te maken, gewoon vanuit jouw eigen keuken.
Er zijn diverse machines op de markt te koop die jou hierbij kunnen helpen. Het nadeel is dat het niet heel goedkoop is. Je kunt het natuurlijk wel zo duur maken als je zelf wilt. Maar je moet het ook zien als een goede investering in de toekomst en in duurzaamheid. En als je een keuken op maat laat maken kun je gelijk kijken of het mogelijk is om een compost verwerker toe te voegen.
Waarom investeren in zelf compost maken?
Dit is natuurlijk wel een beetje tricky maar door zelf compost te maken draag jij een steentje bij aan het meer bewust omgaan met voedsel. Je kunt het dus eigenlijk beschouwen als een ethische kwestie. Maar los van het ethische stukje is het ook zo dat zelf compost maken ook zijn voordelen biedt. En dat is met name financieel.
Je moet het zo bekijken, de kosten voor de groente en het fruit heb je al gemaakt. Blijkbaar heb je het niet op gekregen en houd je een overschot over, dit zou normaliter in de groenbak belanden. Tegenwoordig betaal je ook voor de groen afvalheffing, dat kost dus geld. Maar dat niet alleen, je hoeft geen mest meer te kopen voor jouw planten en dat is ook handig en bespaard geld.
Het is zeker dus ook handig als jij bijvoorbeeld op een kleine flat woont. Want er zijn genoeg mensen die moes tuinieren op hun balkon. Want zo ingewikkeld is het niet en met een paar bloembakken, gevuld met tuinaarde, kun je toch al hele leuke planten kweken. En hiervoor heb je uiteraard ook tuinmest nodig.
Overweeg om zelf compost te maken
Het is dus zeer zeker wel de moeite waard om te overwegen om zelf compost te maken. Het biedt gewoon heel erg veel voordelen. Wanneer je bijvoorbeeld denkt aan een keuken plaatsen kun je gelijk overwegen om een compost machine aan te schaffen voor jouw keuken. Zo investeer je in duurzaamheid en in een gezonde, groene toekomst zonder voedselverspilling.