Tuin

Border inrichten

Wanneer je een tuintje hebt dan wil je natuurlijk ook dat jouw tuin leuk ingericht is. Maar hoe doe je dat nou? Je kunt je natuurlijk voor een woonprogramma van tv opgeven maar de kans dat je eruit gepikt wordt is vrij klein. En laten we eerlijk zijn, het is toch ook veel leuker als je dit zelf kunt doen en trots mag zijn op het eindresultaat? Wanneer jij van plan bent om een border in jouw tuin te plaatsen dan ben je al een heel eind op weg. Je kunt met een border echt leuke dingen doen om de tuin te versieren.

Wat is een border?

Een border is een soort omheining in de tuin gemaakt van steen of van een ander soort afscheiding die je kunt vullen met tuinaarde. In de tuinaarde kun je alles planten wat je maar wilt. Tegenwoordig kun je borders ook combineren met de schutting. Het leuke van een border is dat je eindeloos veel mogelijkheden hebt om de tuin in te richten en kleur te geven. 

Overigens kun je ook kiezen voor een natuurlijk border. Bij een natuurlijke border kies je niet voor een stenen afscheiding of van hout gemaakt, maar gewoon door begroeiing zoals door het gebruik van leuke planten. Een natuurlijke border is wel wat lastiger om aan te leggen omdat je afhankelijk bent van de manier van aanleggen en zaden en hoe de planten groeien.

Hoe plaats je een border?

Afhankelijk van jouw materiaalkeuze is het niet zo vreselijk ingewikkeld om een border te plaatsen. Op het internet kun je best veel voorbeelden vinden van borders en hoe je deze kunt plaatsen. Het is wel fijn als je een beetje affiniteit hebt met het zelf bouwen en plaatsen van materialen. Maar je hoeft echt geen Bob de Bouwer te zijn om een border te plaatsen.

Belangrijk is wel dat je een goede voorbereiding treft voordat je begint met het plaatsen van een border. Maar dit geldt uiteraard niet alleen voor het plaatsen van een border maar voor elke klus die je zelfstandig wilt doen is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Een goede voorbereiding is namelijk al het halve werk.

Wat je allemaal kunt doen met een border?

Wat je allemaal kunt doen met een border?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen biedt een border jou heel veel mogelijkheden. Ten eerste heeft een border ook een praktische functie, namelijk het verdelen van de tuin en het aangeven van grenzen. Stel jij hebt een gazon van kunstgras dan geeft de border het einde van het gazon aan en ook de aankondiging van het groen dat groeit. 

Een border is dus niet alleen maar voor de leuk maar heeft ook zeker wel een praktische functie. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook kiezen om een verhoogde border aan te leggen in de tuin, dit zorgt voor een bepaalde afwisseling en speelsheid van de tuin. Spelen met de hoogte van jouw border kan dus voor een verrassend leuk effect zorgen in de tuin.

Wat kun je dan allemaal in de border doen?

Heel simpel gezegd, alles wat jij leuk vindt kun jij in de border doen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk. Een border biedt gewoon heel erg veel voordelen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat als je bijvoorbeeld kiest voor een mooie struik of boom dat je dan wel kijkt naar de verwachte grootte van de boom of struik. Dit om te voorkomen dat als hij volgroeid is, nog wel in de border past.

Niet alle planten of struiken zijn namelijk geschikt om te herplaatsen. Het is zonde dat dit onnodig moet gebeuren met het risico dat jouw plant of struik misschien wel kapot gaat door de verhuizing. Een goede voorbereiding ook in de keuze van jouw planten is dus heel erg belangrijk. 

Teken het plan uit

Een hele belangrijke tip voor het inrichten van jouw tuin is dat je voor jezelf al een hele duidelijke inrichting van de tuin maakt voordat je er van alles aan gaat veranderen. Teken bijvoorbeeld voordat je de tuin gaat herinrichten precies uit waar je de borders wilt plaatsen maar maak ook eens een kleurenschema van de planten die je erin wilt. 

Zo kun je voor jezelf al een aardig idee krijgen hoe je de tuin wilt hebben en wat de mogelijkheden voor jouw tuin zijn. 

Comments are closed.

Next Article:

0 %