Huis

Waarom regentonnen deel moeten uitmaken van je huishouden

Het gebruik van regentonnen is nog niet volledig ingeburgerd in de maatschappij. Toch hebben regentonnen verschillende voordelen. Niet enkel op financieel vlak, maar ook op praktisch vlak. Daarnaast zijn er verschillende soorten regentonnen waardoor je vast en zeker een ton vindt die bij je past.

Welke regentonnen zijn er?

Een regenton is een ton die je plaatst in je tuin en die water opvangt dat vanuit de dakgoot in de regenpijp terechtkomt. Belangrijk om te weten is dat regenwater kan gebruikt worden voor verschillende toestellen zoals een afwasmachine of om het toilet door te spoelen. Het kan niet gebruikt worden als drinkwater. 

Een eerste keuze die je moet maken bij het aankopen van een regenton is de grootte van de ton. Wanneer je twijfelt, kies je beter voor een ton die te groot is zodat je langer met je regenwater kan overbruggen. 

Qua uiterlijk heb je verschillende soorten regentonnen. De meest populaire soort is de houten regenton. Een nadeel van een houten regenton is dat deze veel onderhoud nodig heeft en kan beginnen lekken doordat het hout uitzet en krimpt onder invloed van de weersomstandigheden. Daarom heb je tegenwoordig ook de mogelijkheid om voor een regenton te kiezen die een houtlook heeft. Deze tonnen hebben minder onderhoud nodig, maar voelen wel aan als hout. 

Welke voordelen hebben regentonnen?

Regentonnen hebben verschillende voordelen. Het grootste voordeel is dat regenwater gratis is. Het leven wordt steeds duurder, denk maar aan de stijgende energieprijzen, waardoor het altijd mooi is meegenomen als je kan besparen op bepaalde zaken. Een regenton aankopen is een investering, maar je haalt deze kost eruit door de lagere waterfactuur die je zal krijgen. 

Een ander groot voordeel van regenwater is dat het goed is voor het milieu. Zeker in de warme zomermaanden stijgt het watergebruik sterk. Dit betekent dat er meer grondwater moet opgepompt worden uit een reeds droge grond. Hoe meer mensen een regenton plaatsen, hoe minder leidingwater er moet worden opgepompt uit de grond. 

Regenwater is niet enkel goed voor het milieu en je portemonnee, het is ook goed voor je tuin en planten. In leidingwater zit namelijk kalk, dit wordt er grotendeels al uitgehaald doordat het water wordt gefilterd, maar niet alle kalk kan verwijderd worden. Deze kalk is niet goed voor je planten en je tuin. In regenwater zit er geen kalk, waardoor het gezonder is voor je planten. 

Een laatste tip is om regenwater ook te gebruiken voor het wassen van je ramen en je wagen. Doordat er geen kalk inzit, krijg je ook geen strepen bij het poetsen.

Comments are closed.

Next Article:

0 %