Overig

Wat is steenzout?

Steenzout is een soort zout dat afkomstig is van de rotsachtige lagen van de aardkorst In dit artikel wordt toegelicht wat steenzout precies is, waar het vandaan komt en wat je er mee kunt doen.

Wat is steenzout?

Het meeste zout dat we gebruiken bij het koken, wordt gemaakt door ondergrondse zoutafzettingen te overspoelen met zoet water en het laten verdampen om de zuivere zoutkristallen achter te laten. Een kleiner deel, dat bekend staat als zeezout, wordt geproduceerd door het zout uit zeewater te verdampen. Steenzout daarentegen wordt direct uit de aarde gegraven. Omdat steenzout extra mineralen en andere onzuiverheden bevat, is het niet bedoeld voor menselijke consumptie, hoewel het wel culinaire toepassingen heeft, zoals voor het maken van ijs en voor het koud houden van koelers. Deze toepassingen hebben te maken met het feit dat zout het smeltpunt van water verlaagt, wat betekent dat ijswater met zout erin kouder wordt, terwijl het nog steeds vloeibaar blijft, dan water zonder zout. Door zout toe te voegen, kan een ijswaterbad temperaturen bereiken die zo koud zijn als 6 graden onder nul (F) zonder vast te bevriezen. Om deze reden wordt steenzout ook gebruik als strooizout in de wintermaanden.  

Steenzout vs. zeezout

Steenzout en zeezout worden soms voor elkaar verward. Steenzout is oneetbaar, maar zeezout is specifiek bedoeld voor gebruik als smaakmaker en kan behoorlijk duur zijn. Steenzout is in vergelijking goedkoper in gewicht dan gewoon keukenzout. 

Koken met steenzout

Zoals gezegd kunnen sommige steenzouten van voedingskwaliteit worden gebruikt als smaakmaker en voor het maken van pekel. Maar een van de meest voorkomende culinaire toepassingen voor steenzout is voor het maken van ijs. IJs wordt gemaakt door melk, room, suiker en andere smaakstoffen te combineren en vervolgens een soort gecombineerde roer- en koeltechniek te gebruiken. In de tijd voordat er elektrische machines bestonden om ijs in te maken gingen de ingrediënten van het ijs in een kleine emmer, terwijl een grotere emmer werd gevuld met ijswater en steenzout. Vervolgens werd de kleine emmer ondergedompeld in de grote emmer en draaide je een handvat om het mengsel te karnen en te koelen tot het bevroren was. 

Vervangingen

Interessant genoeg kan je elk type zout gebruiken in plaats van steenzout, inclusief keukenzout. De belangrijkste reden waarom je dit misschien niet wilt doen, is omdat steenzout goedkoper is en je dezelfde hoeveelheid tafelzout zou moeten gaan gebruiken. Steenzout is daarom de beste oplossing niet alleen voor het maken van ijs, maar vooral om de straten mee vol te gooien, zodat de wegen weer vrij zijn. Hoe sneller de wegen vrij zijn hoe sneller jij weer thuis bent om te relaxen met je favoriete bezigheid van de wintermaanden. 

Comments are closed.

Next Article:

0 %