HuisInspiratieOverig

Hoe zorg je voor mooie verlichting in huis op budget?

Als je bezig bent met het inrichten van je huis dan heb je waarschijnlijk een bepaald budget wat je wilt gebruiken. Om dit budget niet te overschrijden hoor je met alles rekening te houden, van de vloer tot de meubels, raamdecoratie en de verlichting. De laatste twee worden vaak vergeten of onderschat tijdens het inrichten. Om een sfeervol huis te krijgen is het belangrijk om goed na te denken over de raamdecoratie en verlichting, deze twee elementen kunnen namelijk het hele interieur bij elkaar brengen tot een geheel. In dit artikel staat verlichting centraal. We bespreken wat voor verlichting je kan kopen als je op een budget werkt, maar ook hoe je speelt met verlichting en je huis hiermee sfeer geeft!

Verlichting op een budget, tip: kerstverlichting LED!

Sfeer en verlichting gaan hand in hand. Daarom zie je ook veel soorten verlichting tijdens bijvoorbeeld kerst en oud en nieuw! De verlichting is een grote bijdrage aan wat mensen herkennen als het kerst gevoel of de start van een nieuw jaar. Vooral kerstverlichting speelt hierin een grote hoofdrol. Maar wist je dat je kerstverlichting ook heel sfeervol kan zijn als het geen kerst is? Met een budget werken is erg moeilijk, kerstverlichting LED kopen is dan de beste optie. Hiermee koop je niet alleen versiering voor kerst, maar je kan deze ook gebruiken om je huis sfeervol te maken in de andere seizoenen van het jaar. Een Kerstverlichting LED snoer langs de muren hangen aan het plafond geeft bijvoorbeeld een magisch gevoel wat de sfeer in huis al aanzienlijk verbetert. Ook kan je het, als je veel planten hebt, langs je planten aanleggen om een magisch bos in huis te creëren. 

Andere verlichting die je op budget kan halen en toch heel sfeervol in het interieur past vind je meestal tweedehands. Retro lampen zijn bijvoorbeeld enorm in de mode en kunnen als kleine lichtbronnen toegevoegd worden aan het interieur. Door verlichting tweedehands en in kringloopwinkels aan te schaffen bespaar je fors ten opzichte van designer lampen die je in woonwinkels koopt.

Hoe de plaatsing van verlichting invloed heeft op je huis

Verlichting heeft ook veel invloed op de sfeer als deze juist geplaatst wordt in huis. Om een voorbeeld te geven aan slechte verlichting moet je eens denken aan alle wachtkamers bij de tandarts of de huisarts. Deze wachtkamers hebben vaak van boven een felle witte lichtbron in de vorm van een TL buis. Dit soort verlichting doet natuurlijk helemaal niks voor de sfeer en daarom moet je proberen om weg te blijven van felle witte lichten van boven. In plaats daarvan is het belangrijk dat je lichtbronnen op verschillende niveaus plaats. Een kaars op de salontafel brengt al enorm veel sfeer en een tafellamp in de vensterbank of op het dressoir geeft je nog een extra niveau en sterkere lichtbron. Een andere goede lichtbron is een staande lamp. Deze verlicht meer dan de vorige twee lichtbronnen, omdat deze op hoger niveau zit en daardoor een groter oppervlak kan belichten. Plaats een staande lamp bij de bank voor goed licht tijdens bijvoorbeeld het lezen. De Kerstverlichting LED zit op het hoogste niveau aan het plafond en vervangt de sobere strakke TL Buis of plafondlamp.

Voor sommige is het plannen van verlichting en waar deze geplaatst moet worden in het huis om het aantrekkelijk te maken moeilijk. Voor deze mensen is er een lichtplan. Met een lichtplan kan je precies uitvogelen wat voor jouw huis werkt qua verlichting. In een eerder artikel hebben we al kort de introductie gedaan over een lichtplan en hoe deze helpt het huis sfeervol te maken. Lees het artikel nog eens terug voor wat extra tips over het inrichten van je huis.

Op zoek naar interessante en inspirerende artikelen? Bekijk lifeandyou eens!

Comments are closed.

Next Article:

0 %