Huis

Waarom LED zo goed ingeburgerd is

Het kan werkelijk niemand ontgaan zijn: om de klimaatdoelstellingen te behalen zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen. Het is niet noodzakelijk om direct je hele huis klimaatneutraal te maken. Met kleine stapjes kom je er ook. Zo kun je bijvoorbeeld in het vervolg kiezen voor LED lampen in plaats van andere lichtbronnen. LED lampen zijn de meest energiezuinige lichtbronnen die er bestaan. En minder energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee. Het is daarom niet zo gek dat LED de laatste jaren zo goed ingeburgerd is. De keuze voor LED kent enkel voordelen!

Vervang je lampen door LED inbouwspots

Ben je van plan om al jouw lampen te vervangen door LED lampen? Vergeet dan ook de inbouwspots niet! Grote kans dat de spots die jij in je woning hebt nog steeds halogeenlampen bevatten. Halogeenlampen hebben een aantal nadelen ten opzichte van LED inbouwspots. Ten eerste gebruikt een halogeenlamp niet alleen meer energie dan de LED lamp, de halogeenlamp maakt ook minder efficiënt gebruik van deze energie. Dit komt doordat de lamp de energie niet alleen omzet in licht, maar ook in warmte. De LED lamp gebruikt de energie enkel om licht te creëren en wordt bijna niet warm. Op die manier verbruikt een LED lamp amper 1/7 ten opzichte van een halogeenlamp. Een halogeenlamp moet ook eerder vervangen worden dan een LED lamp. Een LED lamp gaat namelijk tot wel 50.000 branduren mee, terwijl een halogeenlamp maximaal 2.000 branduren kan maken. Het is dus een duurzame en energiebesparende keuze om je huidige spots te vervangen door LED inbouwspots.

LED inbouwspots met verwisselbare lamp

Wanneer je LED inbouwspots koopt, kun je kiezen tussen spots met geïntegreerde en verwisselbare lampen. Bij een verwisselbare lamp kun je zelf de LED lamp vervangen wanneer deze stuk gaat. Je zou zelfs een ander soort lichtbron zoals een halogeenlamp kunnen plaatsen als je dat wilt, al is dat niet aan te raden wanneer je energie wilt besparen. Bij een geïntegreerde lamp is de lichtbron van de inbouwspot niet te vervangen. In dat geval zijn de LED diodes namelijk bevestigd op de printplaat van de lamp. Als de lamp stuk gaat, kun je alleen de volledige inbouwspot vervangen. Aangezien LED echter jarenlang mee gaat zal het niet vaak voorkomen dat je de inbouwspot moet vervangen, daar gaan tienduizenden branduren overheen. Een goede koeling is essentieel voor een lange levensduur. Let er daarom op dat uw LED spots goed gekoeld zijn. Tegenwoordig is dat meestal het geval. Het enige dat dan nog defect kan gaan is de driver (ook de trafo genoemd) en deze kan gemakkelijk vervangen worden.

LED inbouwspots voor kleine ruimtes

Om spotjes in de woning te kunnen plaatsen, heb je een bepaalde ruimte nodig boven het plafond. Dat is bijvoorbeeld noodzakelijk om de veiligheid te waarborgen wanneer er warmte vrijkomt. Ook al geeft LED weinig warmte af, je hebt toch een zekere inbouwdiepte nodig. Bij onvoldoende ruimte is het ook mogelijk om te kiezen voor mini spots. Mini spots zijn vergelijkbaar met standaard inbouwspotjes, maar zijn kleiner en vragen minder inbouwdiepte. Je kunt al een mini spot plaatsen als je maar een paar millimeter ruimte hebt boven het plafond. Een ander verschil is de felheid van het licht. De mini spotjes zijn minder fel en zorgen voor sfeerverlichting. Wil je toch meer licht? Dan plaats je meerdere spotjes naast elkaar. Al met al zijn deze kleinere inbouwspots een prima alternatief voor de standaard spots als je deze door ruimtegebrek niet kunt plaatsen.

LED spots plaatsen in de badkamer

Je kunt LED spots overal in de woning plaatsen, zelfs in de badkamer. Het is dan wel noodzakelijk om voor waterdichte spots te kiezen. Je herkent de mate van waterdicht aan de IP-waarde van de spot. Hoe hoger de waarde, des te beter zijn de spots bestand tegen water. Spotjes met een hoge IP-waarde kunnen perfect in de buurt van een bad of douche geplaatst worden. Vanaf anderhalve meter vanaf de douche of het bad, volstaat een spot die spatwaterdicht is. Je kunt ook kiezen voor verschillende lichtsterktes en lichtkleuren in de badkamer. Zo kun je bij de spiegel bijvoorbeeld kiezen voor wat feller licht zodat je comfortabel kunt scheren of make-up aan kunt brengen. Op andere plaatsen is sfeerverlichting wellicht een betere keuze. Inbouwspots met een hoge IP-waarde zijn overigens ook een uitstekende keuze om buiten te plaatsen, bijvoorbeeld in de carport of in de luifel.

Bepaal zelf de lichtsterkte met dimmers

Wil je op een specifieke plek in de ruimte comfortabel een boek kunnen lezen, maar het licht dimmen wanneer er visite is? Door te kiezen voor inbouwspots met dimmers heb jij altijd volledige controle over de lichtsterkte. Let er bij de aanschaf van de spots goed op of deze dimbaar is. Niet alle spots zijn namelijk geschikt om het licht te dimmen. Bovendien is het ook belangrijk om een speciale dimmer voor LED te gebruiken. Een reguliere dimmer is niet geschikt om een dimbare LED inbouwspot mee te bedienen.

LED inbouwspots voor iedere woonstijl

Veel mensen denken dat iedere inbouwspot hetzelfde is, maar niets is minder waar. Er zijn spotjes verkrijgbaar in verschillende soorten, maten, kleuren en stijlen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een standaard witte, ronde inbouwspot. Maar misschien past een vierkante zwarte spot wel veel beter in jouw interieur. Bovendien zijn er spotjes die je kunt dimmen zodat je de volledige controle hebt over de lichtsterkte. Wil je een bepaald object of een moeilijk te bereiken plek belichten? Kies dan richtbare inbouwspots voor het beste resultaat. Er is altijd een inbouwspot die voldoet aan jouw specifieke wensen.

Waar koop je LED inbouwspots?

Of je nu op zoek bent naar sfeerverlichting voor in de woning of helder licht voor in je winkelpand: koop je spotjes altijd bij een leverancier die goed aangeschreven staat. Een goede service is natuurlijk erg belangrijk, je wilt terug kunnen vallen op een deskundige bij vragen of problemen. Het is echter ook belangrijk dat de leverancier goede producten verkoopt. Goedkoop blijkt nogal eens duurkoop te zijn, al is dit niet altijd het geval. Kies voor een leverancier die een lange garantietermijn hanteert. Dat betekent namelijk dat hij zelf ook veel vertrouwen heeft in de producten die hij verkoopt. Kies vandaag nog voor LED inbouwspots en draag jouw steentje bij aan het milieu terwijl je energierekening omlaag gaat.

 

Comments are closed.

Next Article:

0 %