Tuin

Avocado boom

Avocado op toast of salades. Kun jij je iets smaakvollers bedenken? In die wetenschap is het goed te weten dat je prima zelf je eigen avocado boom te kweken. We vertellen je hier hoe je dat kunt doen.

Avocado boom kweken

Het is goed om op voorhand te weten dat het kweken van een avocadoboom je geduld echt op de proef stelt. Soms wil de boom niet groeien en soms moet je een poging staken en opnieuw beginnen, Zeer belangrijk bij het kweken van een avocadoboom is dat je de boom steeds beschermt tegen kou. Besef dat het kweken van een avocadoboom vaak tussen de vijf en de zeven jaar duurt. Het kweken van een avocadoboom is een proces waarbinnen alles simpelweg moet kloppen, Net iets teveel kou en het kan zomaar zijn dat je opnieuw moet beginnen. Ook een te kleine pot kan daar al debet aan zijn. Wees dus goed voorbereid en weet wat je kunt verwachten.

Avocado boom groeien
Het laten groeien van een avocado boom is een heel leuk en interessant gesprek. Het begint als een klein boompje in de vensterbank en mondt uiteindelijk, als alles goed is, uit tot een mooie boom vol met heerlijke avocado. Aanvankelijk is het een leuk kamerplantje en je ziet de avocadoboom al snel groeien. Veel ben je er niet voor nodig, je komt met een avocadopit, een glas, prikkers, potgrond en een pot al een heel eind.

Avocadopit planten

Het kweken van een avocadoboom kan alleen als je een avocadopit hebt. Die pit maak je zeer grondig schoon, voor je het gaat planten. Alle vruchtvlees moet dus verwijderd worden. Zo kan er geen rotting plaatsvinden. Is de avocadopit schoon, dan breng je vier prikkers aan, aan vier zijden in het midden van de pit. De pit hang je in een glas, waarbij de pit ongeveer twee centimeter in het water komt. De prikkers dragen het gewicht van de pit. De punt van de pit plaats je altijd naar boven. Daarmee heb je de eerste stap gezet op weg naar je eigen avocadoboom.

Je plaatst het glas het liefst in de zon. Warmte namelijk, bevordert het groeiproces en bovendien voelt de pit zich er lekker bij. Pas op met tocht. Een beetje kou en het proces kan al voorbij zijn. Bescherm dus altijd tegen kou. Om die reden is het binnen planten van een avocado aan te raden. Buiten kun je immers te maken krijgen met vorst bijvoorbeeld. En het is lastig je avocadopit en boom daar goed tegen te beschermen.

Avocadoboom kopen

Op een bepaald moment moet je de avocadopit in potgrond zetten. Het is wel zaak dan altijd een juiste pot te hebben. De juiste pot is een pot die vooral voldoende ruimte biedt. In eerste instantie lijkt de pot dan ook te groot. Maar dit is alleen maar goed. Laat de pit altijd een stukje boven de potgrond uitsteken als je met potgrond gaat werken. Uiteindelijk kun je de pit met wortels in een plantenpot plaatsen. Dat doe je overigens niet eerder dan dat de wortel tien centimeter lang is. Vervolgens is het een kwestie van geduld. Het kan wel vier weken duren tot er barstjes in de pit komen. Zie je dat, raak niet in paniek. Dit is namelijk een prima ontwikkeling. Er komen dan namelijk wortels uit de pit. Er komt schot in de zaak.

Na een jaar of vijf, zes of zeven moet er, als alles goed gaat, een heuse avocadoboom ontstaan. Het is, nogmaals, echt een kwestie van geduld en het blijven beschermen van eerst de pit en later het kleine boompje. En mocht het nou steeds niet lukken, dan kun je altijd nog een avocadoboom kopen natuurlijk. Dan sla je dus het eerste en meest complexe proces over.

Comments are closed.

Next Article:

0 %