Huis

Zo help je jouw kamerplant snel van wolluis af

Een vensterbank vol met planten is een verrijking van je woonkamer. Je wilt natuurlijk goed je kamerplanten verzorgen, maar kunt toch niet voorkomen dat ze een keer ziek worden. Kamerplanten worden het vaakst ziek doordat ze worden aangetast door een plaaginsect Een bekende plaaginsect waar je kamerplant last van kan krijgen is wolluis. Met onze tips behoren deze vervelende beestjes echter snel weer tot het verleden en staat jouw plant weer snel te stralen als nooit tevoren.

Wat is wolluis?

De wolluis is een insect dat niet erg kieskeurig is als het gaat om planten. Vrijwel elke plant kan het slachtoffer worden van dit insect. Je kunt de plaag herkennen aan de afscheiding die de vrouwelijke wolluizen op de plant achterlaten. De insecten zelf zijn wit en hebben strepen op de rug van hun schild. De wolluis is klein maar uiterst hardnekkig. Deze insecten kunnen namelijk in de meest erbarmelijke omstandigheden overleven. En dat is nou precies wat je niet wilt op jouw mooie plant.

Wat doet wolluis met een plant?

De wolluis onttrekt alle voedingsstoffen aan de plant waardoor deze steeds zwakker wordt en uiteindelijk dood gaat. Dit doet hij door zich een weg te eten naar de aderen waar alle voedingsstoffen van je plant doorheen stromen. Je plant wordt dus zwak omdat deze een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Daarnaast is de afscheiding van de vrouwtjes schadelijk voor de plant. Dit plakkerige spul is namelijk een perfecte voedingsbodem voor schimmels. Zonder een behandeling, zoals bijvoorbeeld biologische bestrijding, komt de kamerplant niet van de wolluis af. Het zal echter niet van de ene op de andere dag gebeuren dat de plant door wolluis sterft.

Wolluis effectief bestrijden

Je kunt op een eenvoudig manier je kamerplanten verzorgen als ze last hebben van wolluis. In de eerste plaats kun je de wolluis proberen met een harde waterstraal te verwijderen van je plant. Let er wel op dat na het verwijderen van de wolluis er nog nieuwe luisjes uit het ei kunnen komen. Controleer je planten dus regelmatig. Je kunt ook de wolluizen aanstippen met een wattenstaafje met alcohol. Dit moet enkele dagen herhaald worden voor een goed resultaat. Het meest effectief is echter een biologische bestrijding van de wolluis. Je doet dit bijvoorbeeld met de roofmijt, dit insect is een natuurlijke vijand van de wolluis. De roofmijt zal snel korte metten maken met het plaaginsect zodat je kamerplant er snel vanaf is. en zo heb jij weer een mooie plant in je vensterbank!

Comments are closed.

Next Article:

0 %