Huis

Tip: een bouwkundige keuring van jouw droomhuis

Als je een huis wilt kopen, dan is dat vaak het huis waar je als een blok voor viel en waar je meteen verliefd op was. Liefde maakt blind en dat is bij een huis niet anders. Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in de werkelijke staat van het huis, want die is vaak anders dan de buitenkant je wil doen geloven.

De investering in alle opzichten waard

In bepaalde gevallen is een bouwtechnische keuring simpelweg verplicht. Maar ook als dat niet zo is, doe je er toch zeer verstandig aan een dergelijke keuring uit te laten voeren. Het is de investering in alle opzichten meer dan waard. Door de keuring weet je wat je koopt. Weet je echt hoe de conditie van de woning is en of je op korte termijn te maken krijgt met kosten voor onderhoud. Je dekt je bovendien in als kort nadat jij het huis hebt betrokken blijkt dat er verborgen gebreken zijn. Redenen voldoende dus om ook te kiezen voor een bouwkundige keuring.

Uitgebreid rapport

De keuring doe je niet zelf, maar laat je door een specialist uitvoeren. Die maakt een ronde door de woning en maakt van zijn bevindingen een uitgebreid rapport. Om de kosten te drukken kun je eventueel ook kiezen voor een meeloop keuring, Je gaat dan met dezelfde specialist door de woning die nu echter vertelt wat hij waarneemt. Er wordt dan geen rapport gemaakt.

Goede onderhandelingstool

Het ideale moment om de keuring uit te laten voeren is meteen nadat je een bod hebt uitgebracht. Je kunt de bouwkundige keuring vaak als ontbindende voorwaarde in het koopcontract op laten nemen en bovendien is het rapport vaak een prima onderhandelingstool. Dat is zeker het geval als er inderdaad nogal wat gebreken aan de woning blijken te bestaan. Je kunt aan de hand van het rapport een berekening maken van de kosten die je maakt voor herstel op korte termijn en de kosten die er komen op de iets langere termijn. Op  die manier sta je sterker tijdens de onderhandelingen.

Tijdstip van keuring

Vaak kun je het huis dan voor een aantrekkelijker bedrag in handen krijgen. Over het tijdstip waarop de keuring uitgevoerd wordt, bestaat verschil van inzicht. Zo vindt een grote groep mensen dat als je dit al doet voor je een bod uitbrengt, je laat zien de woning wel heel erg graag te willen. En dat is juist niet goed voor de onderhandelingspositie.

 

 

Comments are closed.

Next Article:

0 %