Tuin

Oud gazon doodsproeien

Een prachtig mooi gazon in de tuin is leuk maar soms kan het ook zo zijn dat je het helemaal niks vindt. Het kan zijn dat je een huis hebt gekocht waarbij er een metershoog gazon in de achter of voortuin staat of omdat je jaren geleden een gazon hebt aangelegd voor de kleine kinderen die toen nog thuis woonden. En dan kan er een moment komen dat je van dat gazon af wilt en liever een de tuin betegeld of iets anders ermee doet. Maar hoe pak je dat aan? Hier lees je hoe je het beste jouw gazon kunt verwijderen.

Maak een plan

Allereerst is het belangrijk om een goed plan te maken als je van plan bent om het gazon te verwijderen. Ga niet zomaar iets doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je duidelijk weet wat je van plan bent met het gazon. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan want als het gazon weg is wil je niet tegen lege ruimte aan kijken in de tuin. 

Daarom is het belangrijk om er voor zorg te dragen dat je een goed plan hebt. Wil je er bijvoorbeeld tegels voor terugplaatsen of misschien wel kunstgras? Het is belangrijk om dit op voorhand te weten omdat, als je gras verwijderd, je ook bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen als je bijvoorbeeld kunstgras of bestrating ervoor terug wilt plaatsen.

Kies je materiaal

Wanneer je je plan van aanpak hebt gemaakt is het belangrijk om een keuze te maken in hoe je het gaat aanpakken. Welk materiaal ben je van plan om te gebruiken en welke voor- en nadelen kleven hieraan vast? Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om het gazon met de schop te verwijderen. Maar dit is wel intensief. Als je dit wilt doen kun je het gazon eerst kortwieken met een grasmaaier

Overigens kun je er ook voor kiezen om een graszodensnijder te gebruiken. In dit geval is het ook altijd verstandig om de bovenlaag van het gazon te verwijderen. Het voordeel van een graszodensnijder is dat je er rollen van kunt maken. Die rollen gras kun je bijvoorbeeld later weer ergens anders neer leggen als je het bijvoorbeeld wilt hergebruiken. 

Vervolgens heb je ook nog de keuze om het gazon verwijderen echt keihard aan te pikken met ouderwets gif. Dit is niet de meest vriendelijke methode en je moet wel weten wat je doet want je moet oppassen voor bijvoorbeeld beplanting en begroeiing rondom jouw gazon. Natuurlijk doodzonde als je een mooie hortensia struik hebt staan die je na het verwijderen van het gras kunt uitspitten. 

Neem de tijd voor de klus

Neem de tijd voor de klus

Als je alles geregeld hebt qua voorbereiding dan kan nu de klus beginnen. Begin maar vast met de mouwen op te stropen want een gazon verwijderen gaat over het algemeen niet heel erg eenvoudig. Zelfs niet met alle hulpmiddelen die er te vinden zijn. Je moet je op voorhand realiseren dat het verwijderen van een gazon een pittige klus is. 

Voer het dus ook met al het geduld van de wereld uit. Dit is echt heel erg belangrijk voor het eindresultaat. Wanneer je namelijk bijvoorbeeld het gazon niet goed verwijderd zul je altijd te maken krijgen met opnieuw opkomend gras. 

Verwijderen van de wortels

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het heel erg belangrijk dat je de tijd neemt voor de klus. Wanneer je het bijvoorbeeld niet goed doet en wortels blijven nog zitten dan kan het heel vervelend zijn als er in de toekomst telkens weer gras omhoog komt. 

Het is dus ook heel erg belangrijk dat als je het oude gazon gaat verwijderen, dat je er dan voor zorgt dat de wortels van de graszoden goed verwijderd zijn. Je kunt hier bij een bouwmarkt of verhuurbedrijf een speciale machine huren. Bijvoorbeeld een frees machine. Zelf kopen is niet echt verstandig of je moet het hobby of beroepsmatig willen gaan doen, dan haal je de kosten er wel uit.

In elk geval is het belangrijk om je op voorhand te realiseren dat het verwijderen van een gazon een pittige klus is. Als je enigszins twijfelt of je dit zelf wel kunt dan is het misschien beter om een vakman in te huren die deze klus voor jou klaart. Het is namelijk ook vervelend als het gazon verwijderen niet goed gebeurt en je jaren later nog de ellende hiervan hebt.

Comments are closed.

Next Article:

0 %