Huis

Op deze manier blijft je huis schoon en droog

Wanneer je net een nieuw huis hebt gekocht is het vaak nog heerlijk schoon, afgezien van het bouwstof. Maar woon je er al een paar jaar dan zal je zien dat het wat stoffiger kan worden en wellicht zelfs vochtiger in huis. Hier zijn wat tips om dit aan te pakken.

Schoonmaakplan

Iedereen weet dat je je huis schoon moet houden om beestjes, schimmels en bacteriën buiten de deur te houden. Het is erg handig als je hier een schoonmaakplan voor maakt: welke dingen maak je dagelijks schoon (denk bijvoorbeeld aan toiletten, prullenbakken legen, vaatwasser, wasbakken en deurklinken) en welke dingen maak je wekelijks schoon (bijvoorbeeld beddengoed, ramen zemen, keuken, badkamer). En dan zijn er altijd nog van die klusjes die je één keer in de zoveel tijd schoon moet maken (denk aan filters, gordijnen wassen en de binnenkant van kastjes). Wanneer je voor jezelf opschrijft wat je wanneer schoonmaakt, maak je het makkelijker voor jezelf om je huis goed schoon te houden.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in huis kan soms niet toereikend zijn. Zo kan het te warm, te koud, te stoffig of te vochtig zijn in huis. Je kan zelf een hoop doen om dit te verbeteren. Je kan je huis op meerdere manieren verwarmen, zoals met vloerverwarming, radiatoren en/of een kachel. Gordijnen kunnen heel goed warmte binnenhouden in de koudere maanden. Daarnaast ligt het er ook aan welke soorten ramen je huis heeft. Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas. Daarnaast zijn luchtzuiverende planten ook een hele goede manier om het binnenklimaat op peil te houden. Zo filteren zij giftige stoffen, brengen ze meer zuurstof in huis en verminderen het vocht in huis. Je kan natuurlijk ook vochtvreters neerzetten, maar die zijn met kinderen en huisdieren niet echt veilig.

WTW unit

Wat wel heel handig is, is een WTW unit. Deze voert de oude lucht uit je huis en verfrist de interne lucht weer met verse buitenlucht. Wat ook erg handig is, is dat deze unit de koude lucht van buiten vast voorverwarmd, voordat het je huis weer binnenkomt. Een heel slim apparaat, dat ook nog eens goed is voor energiebesparing. Om het apparaat te onderhouden is het verstandig om twee keer per jaar de WTW filters te verschonen, zodat de lucht in huis goed schoon blijft en het apparaat langer meegaat. TOPS WTW Filters zijn bijvoorbeeld hele goede filters, die je handig online kan bestellen.

Comments are closed.

Next Article:

0 %