Inspiratie

Alles wat je moet weten over Amarone wijn

Geniet jij ook altijd zo van een lekker glaasje wijn bij de maaltijd of op een lekkere middag in het zonnetje? Wijnen smaken natuurlijk erg goed op een terrasje, maar kunnen ook thuis erg goed smaken, zeker wanneer je de wijnen hebt bewaard in een wijnkoelkast van dewijnkoelkast.nl. Voornamelijk Amarone wijnen zijn erg lekker om thuis te drinken. Deze wijnen zijn afkomstig uit het Valpolicella wijngebied en zijn onder de meeste wijndrinkers een bekende wijnsoort. Ben jij nog niet zo bekend met Amarone wijn? Lees dan snel verder.

Wat is een Amarone wijn?

Een Amarone wijn is gemaakt van druiven uit het wijngebied Valpolicella. De wijngaarden in dit gebied beslaan ongeveer 6.000 hectare en bevatten de druivensoorten Molinara, Rondinella en Corvina. Een Amarone wijn is een erg jonge en bijzonder rode wijn die een fruitige smaak heeft. Een oudere Amarone verruilt hierbij de fruitige smaak voor een smaak die wat meer bitter is. Hierdoor vallen Amarone wijnen onder de droge rode wijnen. Om optimaal van deze smaak te genieten bewaar jij jouw Amarone wijnen het beste in een wijnkoelkast of wijnklimaatkast. De smaak van de wijn wordt dan niet door invloeden van buitenaf beïnvloed, waardoor de wijn ook gelijk langer houdbaar is. 

De smaak van Amarone wijn

De kleur van een Amarone wijn is donker granaatrood en de smaak van de wijn is zeer complex. Hoe ouder de Amarone wijn is, hoe meer kruidig de smaak van de wijn zal zijn. Je herkent een Amarone wijn voornamelijk aan de tonen van zoethout, kers, chocolade en zelfs leder. Deze tonen geven de wijn de karakteristieke smaak waar zoveel wijnliefhebbers van houden. De wijn heeft niet alleen een zeer karakteristieke smaak, maar ook een opvallende geur. Het alcohol volume van de wijn is minimaal 14%, wat de wijn perfect maakt voor de wijnkenners onder ons.

Een speciaal keurmerk

Wit je dat de Amarone wijn een speciaal keurmerk heeft gekregen? Dit keurmerk is het DOCG keurmerk. Een wijn ontvangt dit keurmerk niet zonder reden. Om dit keurmerk te krijgen moet er namelijk rekening gehouden worden met de planting van de ranken van de druiven, evenals de plaats van de wijngaard als het cultiveren van de druiven. Zelfs het rijpingsproces wordt nauw in de gaten gehouden. In totaal moet een Amarone wijn minimaal 2 jaar rijpen. Een Amarone riserva moet zelfs 4 jaar rijpen. Bij het proces wordt er ook een keuring proef gehouden, voordat de wijn het keurmerk kan krijgen. De smaak van de wijn moet optimaal zijn. Hierbij wordt gekeken naar de intensiteit en de stevigheid van de smaak, terwijl de wijn toch een zacht mondgevoel moet geven. 

Comments are closed.

Next Article:

0 %