Huis

Houtworm in haardhout

Wanneer je het luxe bezit dat jij kunt genieten van een heerlijk haardvuur, of dit nou een hout of pelletkachel is dan ben je een rijk mens. Want er is niks zo fijner als een heerlijk warm haardvuur op een koude winterdag. Of om een gezellige, romantische avond te maken. Een knisperend haardvuur brengt heel veel sfeer in de woning. Maar wat minder leuk is dat is dat je ook te maken kunt krijgen met een ongenodigde gast namelijk, de houtworm. Deze indringer vindt het haardhout net zo heerlijk als dat jij het vindt. Maar kan het kwaad een houtworm en wat kun je eraan doen? Dat lees je hier!

Wat is houtworm? 

De houtworm bestaat niet. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor alle soorten larven die in hout leven en het hout van binnenuit kunnen beschadigen. De larven komen in het hout terecht door een bepaald soort kever. Deze kevers leggen hun eitjes in het hout, daar komen de larven uit en die vreten het hout dan kapot.

Dat is dus geen ideale situatie voor het hout en daar zit je dus ook helemaal niet op te wachten. Belangrijk dus om te voorkomen dat je te maken krijgt met de houtworm. De vraag is, kun je de komst van de houtworm voorkomen ja of nee? Want houtworm in de houtkachel dat wil je niet.

Houtworm in het haardhout

De houtworm nestelt zich overal waar hout te vinden is. Dus ook in jouw haardhout. Dat is natuurlijk geen wenselijke situatie. Want ook al gooi je het haardhout in het vuur en is het voor eenmalig gebruik, is het hebben van de houtworm vervelend voor de kwaliteit van het haardhout. Zo is het namelijk zo dat het haardhout minder lang brand als er houtworm in genesteld zit. 

Dat werkt namelijk als volgt, doordat de houtworm zich nestelt in het haardhout krijg je te maken met de larven die het hout van binnen opvreten. Wat er dan gebeurd is dat het hout van binnen hol wordt. Daardoor brandt het hout veel minder lang. De kwaliteit van het haardhout neemt dus af. En laten we eerlijk zijn, haardhout is niet goedkoop. Dan wil je er ook optimaal gebruik van maken. 

Daarnaast kan het hebben van de houtworm in bijvoorbeeld een haardhok enorm dramatische gevolgen hebben. Als je namelijk niet door hebt dat de houtworm zich in jouw haardhok heeft genesteld kan het dus gevolgen hebben voor al het hout in en rondom jouw woning. Met andere woorden, de houtworm kan dan overslaan naar het andere hout dan het haardhout. 

En zo is het probleem dan niet meer beperkt tot jouw haardhout alleen maar ook voor het overige hout in jouw woning. Daarom is het ook belangrijk om te voorkomen dat de houtworm zich nestelt in jouw haardhout. 

Het voorkomen van de houtworm

Het voorkomen van de houtworm

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je houtworm in het haardhout wilt voorkomen. Het allerbelangrijkste is dat je ervoor zorgt dat het hout goed bewaard wordt en goed droog is voordat je het in het vuur gooit. Daarnaast is het belangrijk dat je het hok waarin je het hout bewaard goed controleert. 

Als je dat namelijk niet doet heb je de kans dat de houtworm zich helemaal uit kan leven in het haardhout. Een houtworm kan zich snel vermenigvuldigen en voordat je het in de gaten hebt zit je met een houtworm epidemie in de maag.

Het oplossen van een houtworm plaag

Wanneer je ondanks alle maatregelen toch te maken krijgt met een houtworm plaag zul je een oplossing hiervoor moeten vinden. Je kunt dit zelf proberen door allerlei bestrijdingsmiddelen te kopen. Op het internet kun je hier veel informatie over vinden. Het nadeel alleen is dat je wel heel goed moet weten wat je doet want anders maak je het probleem misschien wel erger.

En eigenlijk is het gewoon het allerbeste om gewoon professionele hulp te zoeken bij het oplossen van een houtworm plaag. Door een professionele vakman in te huren die verstand van ongediertebestrijding heeft weet je zeker dat de klus goed gebeurt en dat jij ervan op aan kunt dat de plaag op een goede en correcte wijze opgelost is. 

Want een houtworm plaag moet je serieus nemen. Zowel in het voorkomen ervan als in het oplossen van de plaag.

Comments are closed.

Next Article:

0 %