Huis

Gemiddeld verbruik gas voor woningen anno 2022

Op dit moment wordt gas in de meeste woningen in Nederland gebruikt. Als je gaat douchen, gaat koken of de afwas gaat doen, verbruik je gas. Het gemiddeld verbruik gas in Nederland kan daardoor redelijk hoog uitvallen. Uiteraard is het per gezin of individu anders hoeveel er precies verbruikt wordt. Het tarief voor gas kan per maand verschillen, waardoor het soms duurder wordt dan andere maanden. Daarnaast kan het verbruik van gas ook verschillen per seizoen. In de zomer wordt er namelijk vaak minder verbruikt, omdat dan de verwarming niet hard aan hoeft te staan.  

Gemiddeld verbruik gas

In Nederland verschilt het verbruik van gas per huishouden enorm. Sommige mensen vinden het namelijk erg fijn om in een zeer warm huis te wonen, terwijl andere zo min mogelijk gas proberen te verbruiken. Gemiddeld verbruik gas van een Nederlands huishouden is zo’n 1.169 kubieke meter gas per jaar. De kosten voor dit gas kunnen echter per energiecontract enorm verschillen. Als je bijvoorbeeld in januari 2022 een nieuw energiecontract hebt afgesloten, kunnen de kosten per jaar op ongeveer 2.300 euro aan gas worden per jaar. Als je eerder een contract hebt afgesloten, betaal je waarschijnlijk veel minder.

Gemiddeld verbruik gas per dag, maand en jaar

Zoals eerder vermeld, is het verbruik van gas enorm verschillend in Nederland. Waar we eerder een gemiddelde van 1.169 vermeldde, kan het voor een klein appartement minder uitvallen. In een nieuw en klein appartement wordt er gemiddeld ongeveer 1.000 kubieke meter gas verbruikt. In een ouder appartementje kan dit echter iets hoger uitvallen, op zo’n 1.220 kubieke meter gas per jaar. Dit heeft onder andere te maken met de isolatie van het huis. Als je huis beter geïsoleerd is, hoef je namelijk minder gas te gebruiken om het huis warm te maken en te houden.

Wat is het gemiddeld verbruik van gas voor douchen of koken?

Het verbruik van gas voor een woning is voornamelijk voor het verwarmen van de woning. In de meeste gevallen wordt er jaarlijks voor 75% van het totale verbruik gebruikt om de woning te verwarmen. Het verwarmen van water, om bijvoorbeeld te douchen, neemt ongeveer 10 tot 20% in gebruik van het totale gas. De overige dingen zoals koken hebben een aandeel van ongeveer 5%. Daarnaast is het verbruik in de winter ook hoger dan in de zomermaanden. Dit komt natuurlijk omdat je het huis minder hoeft te verwarmen in de zomer.

Gemiddeld verbruik gas voor een huishouden

Ben je benieuwd wat je zelf in het huishouden per jaar aan gas verbruikt? Dat kun je eenvoudig zien op de jaarlijkse afrekening. Uiteraard wil je zelf zo min mogelijk gas verbruiken, omdat dit nu eenmaal veel geld kost. Om ervoor te zorgen dat je grip krijgt op je verbruik, kun je de app gebruiken. Hierin kun je het gasverbruik van het hele huishouden goed in de gaten houden. Er zijn verschillende tips en tools om je verbruik te verlagen. Zo bespaar je direct op de kosten voor het gas in je woning.

Gasverbruik winter vs zomer

Zoals eerder vermeld, is het gasverbruik in de zomer veel minder dan in de winter. Met name de maanden van oktober tot en met maart zijn de maanden waarin het meeste gas verbruikt wordt. In deze maanden is het namelijk erg koud in Nederland, waardoor het belangrijk is om goed te kijken naar je gasverbruik. In de zomer is het echter andersom. Omdat het dan warm is buiten, gaat de gaskraan in de meeste huishoudens minder hard aan.

Comments are closed.

Next Article:

0 %