Huis

Hoe zorg je er voor dat je dweilrobot overal schoonmaakt?

In theorie is een dweilrobot de perfecte oplossing om zonder een vinger uit te steken een huis brandschoon te houden. Veel nieuwe modellen bieden alles, van lasernavigatiesensoren om de plattegrond van je woning in kaart te brengen, tot telefoon- en spraakbesturing voor de ultieme reiniging.

Maar in de praktijk vragen robotstofzuigers iets meer menselijke tussenkomst dan je zou verwachten.

Ga voor een testronde

Aangezien de indeling van elk huis anders is, moet je wat tijd vrijmaken om je robotstofzuiger tijdens de eerste paar runs te observeren. Zo zie je hoe goed hij rond (en onder) je meubels stuurt en waar hij vast komt te zitten. Je kunt je ruimte dan gemakkelijker configureren, zodat de dweilrobot gemakkelijk en zonder problemen kan werken.

Verwijder kabels en gordijnen

Het komt vaak voor dat de hoofdborstel van een dweilrobot vast komt te zitten aan snoeren en lange gordijnen, waardoor hij stilvalt. Soms neemt het zelfs kabels mee voor de rit. Om te voorkomen dat deze scenario’s zich voordoen, moet je ervoor zorgen dat je vloeren vrij zijn van telefoonopladers en andere snoeren, en lange gordijnen dichtbinden voordat je je dweilrobot wegstuurt om schoon te maken.

Let op met tapijten

Naast draden zijn kwastjes aan de uiteinden van vloerkleden een uitdaging voor veel dweilrobots. Hoewel ze zich meestal vrij kunnen bewegen, heeft de hoofdborstel de neiging om ze er opeengepakt of verminkt uit te laten zien. Om te voorkomen dat de stofzuiger vast komt te zitten in kwastjes of je vloerkleed kapot maakt, stop je ze eronder voordat je begint met schoonmaken.

Stel grenzen in

Ongeacht hoe goed een robotstofzuiger door je huis manoeuvreert, er zijn nog steeds gebieden waar je hem waarschijnlijk uit de buurt wilt houden. Afhankelijk van hoe geavanceerd je model is, zijn er verschillende manieren om bepaalde kamers of delen van kamers af te schermen.

Sommige dweilrobots hebben lasernavigatiesensoren die tijdens het schoonmaken een plattegrond van je huis maken. Met behulp van de bijbehorende app kun je specifieke gebieden schetsen waar je barrières wilt creëren. Anderen komen met kleine virtuele muren of grensstroken die je fysiek overal plaatst waar je niet wilt dat je dweilrobot komt. 

Vermijd een teveel aan obstakels

Om het voor je dweilrobot gemakkelijker te maken om de kruimels onder je eetkamer- en/of keukentafel op te vangen, kun je overwegen om je stoelen ondersteboven op je tafel te zetten, zoals in restaurants. Als dat te veel werk is of niet haalbaar, kun je altijd de stoelen een stukje van de tafel wegschuiven om de robot meer bewegingsruimte te geven.

Comments are closed.

Next Article:

0 %