Wil jij graag groente en fruit zelf gaan kweken? Dan is het erg leuk om een moestuin te maken. De planten groeien in hun eigen tempo uit tot het moment dat ze groente of fruit afgeven. Niet enkel is de oogst natuurlijk erg fijn, maar het onderhouden van de planten is een leuk en rustgevend werk. Een moestuin is in Nederland niet altijd gemakkelijk door de verschillende weersinvloeden. Deze kun je echter voor een groot deel ontwijken door het gebruik van kweekkassen. In dit blog bericht willen we je graag meer vertellen over het kweken van je eigen groente en fruit met een kas.
Verschillende soorten groente en fruit verbouwen
Als je gaat starten met een moestuin, ga je eerst een ruimte beschikbaar maken. Het is belangrijk dat je verschillende stukjes grond klaarmaakt om groente en fruit te verbouwen. Iedere soort heeft namelijk zijn eigen voeding en groei nodig. Het is daarom van belang dat je goed weet welke groente en fruit je gaat verbouwen, alvorens je de moestuin gaat maken. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat er een fruit in bloei staat, terwijl er een groente nog helemaal geen bloemen laat zien. Door jezelf goed in te lezen in de verschillende soorten groente en fruit, weet je zeker dat je na een tijdje kunt genieten van de oogst.
Groente verbouwen in de winter? Dat kan!
Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om te weten welke groente en fruit je wanneer kunt gaan planten. Zo kun je bijvoorbeeld in december verschillende groentes, zoals bijvoorbeeld pastinaak, wortel en boerenkool, oogsten. Daarnaast kan het ook zijn dat je in de winter al groentes gaat aanplanten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld spinazie en rucola. Deze planten zijn namelijk goed opgewassen tegen de kou. Als het januari is kun je ook weer andere groenten gaat oogsten, mits je deze natuurlijk gekozen hebt om te verbouwen in je moestuin.
Groente en fruit verbouwen met een kweekkas
Het verbouwen van groente en fruit kan lastig zijn. Je hebt er namelijk veel zorg voor nodig en de weersinvloeden kunnen roet in het eten gooien. Om dit te voorkomen kun je een kweekkas nemen. Kweekkassen zijn er om het klimaat rondom je plant zo goed mogelijk te kunnen reguleren. Daarnaast beschermt een kweekkas perfect tegen weersinvloeden, zoals bijvoorbeeld regen, sneeuw en hagel. Een ander voordeel is dat kweekkassen ervoor zorgen dat planten kunnen overwinteren, ook al kunnen ze niet goed tegen vorst. Dit komt omdat de kweekkas warmer blijft dan de buitentemperatuur. Door deze gecontroleerde omstandigheden ben je zelf in staat het klimaat in de kas goed te reguleren, waardoor de kans op een goede oogst vele malen groter wordt.