HuisInspiratie

De beste teakhouten meubelen

Of je nu net je huis hebt verbouwd en klaar bent om de ruimtes in te gaan richten, of omdat je gewoon simpelweg zin in hebt in nieuwe meubels, het is altijd belangrijk om na te gaan van wat voor materiaal je dit wil hebben of wil laten maken. Bij Puurteak worden bijna alle meubelen gemaakt van teakhout. Ben je benieuwd waarom jij echt voor dit materiaal moet gaan? Lees dan gauw verder. 

Wat is teakhout? 

In principe komt teakhout van de Tectona Grandis Boom, ook wel de teakboom. Deze vind je vooral in Zuid-Oost Azië, in landen als Indonesië. Bij Puurteak halen ze het hout uit bossen die door het Indonesische Staatsbosbeheer worden onderhouden. Deze vallen onder een duurzaamheids voorwaarden die het Plantage Teak Certificaat waarborgt. Op die manier weet je dus zeker dat jouw teakhouten meubel van duurzame origine is. 

Teakhout is enorm sterk en heel duurzaam qua materiaal zelf, het gaat namelijk lang mee. Daarom is het dan ook heel geschikt om er bijvoorbeeld binnen- en buitenmeubelen van te maken. Zelfs wanneer je totaal je meubelen niet zou onderhouden, zou het er alsnog mooi uit blijven zien. Het is namelijk zeer vettig hout van binnen wat ervoor zorgt dat water niet goed het hout in kan. 

Bij Puurteak recyclen ze ook teakhout. Ze zoeken naar hout in fabrieken, scholen en huizen. Alles wat ze daar vinden gaat mee de werkplaats in, waar ze vervolgens deze oude spullen opnieuw schaven en schuren. Dat zorgt er vervolgens voor dat het er weer mooi uit komt te zien. Nog even de gaten opvullen die er vanwege oude schroeven in zijn gekomen, en het hout is weer zo goed als nieuw en klaar voor gebruik.

Welk meubel wil ik van teakhout?

Teakhout staat echt bekend om zijn enorme rustieke uitstraling. Het is tijdloos, het is elegant en het werkt in vrijwel elk interieur. Of je nu een ontzettend industriële woning hebt, een hele strakke minimalistische – of juist een wat warmer interieur. Teakhout is altijd een mooie toevoeging. 

Je kan er voor een teakhouten badkamermeubel kiezen bijvoorbeeld. Afhankelijk van wat jij in je badkamer wil hebben, kan je zorgen dat dit echt een statement stuk wordt. Kies voor een zwevend meubel met ingebouwde wasbakken. Beslis dan ook meteen hoeveel kranen en wasbakken je wil aan de hand van het hoeveel mensen er in huis wonen. Heb je een grote familie? Dan kan het aantrekkelijk zijn om twee wasbakken te nemen. Ook heb je de keuze uit grotere kasten, of hangende kastjes waarbij zowel jij als je partner plaats hebben voor je eigen opbergruimte. 

Hoe onderhoud ik teakhout?

Zoals gezegd vereist teakhout eigenlijk maar weinig onderhoud. Vooral meubels die binnen staan zijn eigenlijk altijd wel goed vanwege de vettige binnenkant van het hout. Wanneer je daarentegen meubels buiten hebt, kan het verstandig zijn om zo nu en dan hier wat olie op te smeren. Buiten worden de meubels namelijk blootgesteld aan veel licht en diverse weersomstandigheden. Om te zorgen dat het hout niet verkleurd of verweerd eruit ziet, kan je met teakolie de meubelen behandelen.

Comments are closed.

Next Article:

0 %