HuisInspiratie

Alle voordelen van kunstuitleen

Hoewel er verschillende vormen van kunstuitleen bestaan is een ding zeker. Door op deze wijze kunst in huis te halen, bespaar je in eerste instantie kosten en kun je voor relatief weinig geld variëren in je woning. Ideaal voor de twijfelaars onder ons en voor de mensen die graag en snel veranderen. De kunstuitleen wordt ook wel gebruikt als je graag een kunstwerk wilt kopen, maar de portemonnee dat nog niet toe laat. Door eerst te huren kun je sparen voor het kunstwerk. Met een beetje geluk wordt de huur die je betaald hebt in mindering gebracht op de prijs van het kunstwerk.

Het huren van een schilderij of een beeld

Veel galerieën bieden de mogelijkheid om kunst te lenen, iets dat vaak neerkomt op het huren van een schilderij of een beeld. De verschillende kunstgalerijen hanteren daarbij hun eigen voorwaarden. Ga je naar de kunstuitleen in Amsterdam, dan kunnen andere voorwaarden gelden dan wanneer je de kunstuitleen in Rotterdam bezoekt. Goed dus om altijd de voorwaarden voor uitleen goed te checken.

Deel van de huursom wordt gespaard in een spaarpotje voor aanschaf kunst

Er zijn galerijen waar je kunst leent en waarbij een klein percentage van de waarde van het beeld of schilderij betaald wordt. Vaak ligt dat percentage tussen de 3 en de 5 procent. Soms geldt daarbij de regel dat een deel van de betaalde som opgespaard wordt als een tegoed bij de galerij. Dat komt automatisch in een spaarpotje. Dat spaarpotje kun je later aanspreken als je plannen hebt een kunstwerk aan te schaffen. Aan de uitleen is een maximale tijdsduur verbonden.

Als je snel uitgekeken bent op kunst

De voordelen van het gebruik maken van de kunstuitleen zijn groot. Zo zit je niet aan een kunstwerk vast. Je wisselt nu gemakkelijker van kunst als je uitgekeken bent op een beeld of schilderij. Het is handig als je gaat verhuizen, als je iemand bent die snel is uitgekeken op kunst of voor mensen die hun interieur graag veranderen.

Ideaal als je iemand bet die twijfelt

Nog iets; door eerst te huren kun je antwoorden krijgen op vooraf gerezen vragen. Je ziet een kunstwerk en bent er helemaal weg van. Toch twijfel je. Zou het thuis wel goed staan? Is de kleur wel passend bij de rest van je interieur? Is het kunstwerk niet te groot? Door eerst te huren krijg je het antwoord op al die vragen. Je kunt vervolgens beslissen om het kunstwerk alsnog aan te schaffen. En anders? Anders huur je gewoon een ander kunstwerk. Huren is – waarmee het grootste voordeel benoemd is- altijd goedkoper dan frequent een kunstwerk aanschaffen.

Comments are closed.

Next Article:

0 %