Energie is hartstikke duur, dus je wilt het liefst zoveel mogelijk geld op je energie besparen. Dat gaat vaak hand in hand met het besparen van energie zelf, door immers minder energie te gebruiken, ben je er ook minder geld aan kwijt. Een extra voordeel dat daarbij dan komt kijken, is dat het goed is voor het milieu. Benieuwd hoe je geld kunt besparen op je energie? In dit artikel sommen we vijf handige tips voor je op.
1. Vergelijk je energie
Wanneer je wilt besparen op je energiekosten, is de eerste stap het nagaan van je energieleverancier. Bij welke energieleverancier heb je een contract en is dat wel de goedkoopste energieleverancier? Je kunt dat soort zaken gemakkelijk checken bij een energievergelijker. Door verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken kom je er gemakkelijk achter welke leverancier het beste bij jou en je woning past.
2. Doe de was en de afwas ‘s nachts
Het kan tegenwoordig niet altijd meer, maar bij sommige leveranciers kun je met een slimme meter kiezen voor een dal- en normaaltarief of een enkeltarief. Kies je voor een dal- en normaaltarief, dan ligt het normaaltarief wat hoger dan het enkeltarief, maar het daltarief wat lager. Gebruik je vervolgens tussen 23:00u en 07:00u energie voor bijvoorbeeld het doen van de was of de afwas, dan kost je dat minder energie. Gebruik je meer dan 55% van je energie overdag, dan is het slimmer om te kiezen voor een enkeltarief, dan betaal je voor alle tijden hetzelfde tarief. Wil je een energieleverancier waar je kunt kiezen voor een van deze tarieven, maar heeft je huidige energieleverancier dit niet, dan kun je natuurlijk overstappen van energieleverancier.
3. Ga voor LED
LED verlichting is een hele makkelijke manier om een hoop energie te besparen. In veel woningen kun je nog andere soorten verlichting vinden, zoals gloeilampen. LED lampen besparen enorm veel energie en gaan vrijwel even lang mee. Omdat de lampen zo veel energie besparen, ben je ook een stuk minder geld aan je energierekening kwijt in de toekomst. Kies voor een LED lamp met energielabel A om de meest energiezuinige lamp te kiezen.
4. Isoleren maakt het verschil
Isoleren kost misschien wat meer werk dan het vervangen van wat lampen, maar het effect is dan ook een stuk groter. Besluit je je woning te isoleren, dan blijft de warmte die je stookt op koude dagen in je woning en blijft de warmte die van buiten komt op warme dagen juist buiten je woning. Je hoeft dan dus minder te stoken en minder te koelen. Fijn, want dat kost je een stuk minder energie.
5. Zet je apparaten uit
Stiekem staan er een hoop apparaten in je woning die de hele dag voor niets draaien. Zo staat bij veel mensen de printer of het koffiezetapparaat bijvoorbeeld altijd aan. Zonde, want dat is helemaal niet nodig. Gebruik je een apparaat niet, dan kun je het beter direct uitzetten. Zo kun je een hele hoop energie besparen.