Inspiratie

Zo maak je een mooie tafel op voor een speciale gelegenheid

In principe is de tafel dekken een alledaags klusje, als je het tenminste doet voor het avondeten. Maar wanneer het voor een speciale gelegenheid is, of voor een feestje, wil je er natuurlijk meer moeite in steken en wil je dat het er uniek uitziet, niet zomaar als een normaal diner dat je iedere dag van de week hebt. Je kunt zoveel leuke dingen doen met het dekken van een tafel. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het creatief opmaken van je tafel voor een belangrijke of speciale gelegenheid!

Moet het formeel zijn of informeel?

Ten eerste is het handig om te weten of je de tafel formeel of informeel gedekt wil hebben. Voor een formele uitstraling kun je het beste gebruik maken van een chique wit tafelkleed. Combineer dit met een wit servies en een bijpassende bestekset, en je formele tafel look is helemaal compleet. Past een informele look beter bij de gelegenheid? Kies dan voor een leuk tafelkleed met een kleurtje dat past bij wat je in je hoofd hebt en placemats die hier goed bij aansluiten.

Hoe dek je de tafel op de juiste manier?

Dat hangt af van of je de tafel wil dekken voor één gang of voor meerdere gangen. In het eerste geval betekent dit wel dat je na iedere gang een deel van de tafel opnieuw op moet maken, in ieder geval het servies en bestek. Voor meerdere gangen de tafel te dekken is goed te doen, je zult alleen meerdere besteksets nodig hebben en eventueel ook verschillende borden. Je hoeft dan alleen nog maar de gerechten uit te serveren, verder hoef je tijdens het diner zelf niets meer te doen. Heb je een kleinere tafel, dan is het waarschijnlijk verstandiger om de tafel per gerecht te dekken.

De centerpiece van de tafel

Een centerpiece is een versiering op het midden van de tafel, het kan een echte blikvanger zijn, maar je kunt het ook subtiel houden als je dat liever wil. Denk bijvoorbeeld aan een mooie bos bloemen, een bloemstuk of kaarsen. Let er wel op dat je de versiering niet te hoog maakt, want dat is natuurlijk niet zo gezellig tijdens het eten. Iedereen moet elkaar wel kunnen zien en aankijken. In plaats van één grote versiering kun je ook meerdere kleine decoratieve voorwerpen neerzetten, verspreid over de tafel. Dat is ideaal als je een kleinere tafel hebt of niet wil dat de centerpiece te veel ruimte in beslag neemt. Met kaarsen moet je opletten dat ze niet in de weg staan, je wil niet dat iemand in de kaars gaat hangen en zijn of haar mouw verbrandt. 

Comments are closed.

Next Article:

0 %