Huis

Waarom natuurlijk licht belangrijk is voor jou en je woning

Het toelaten van natuurlijk licht in een woning maakt de ruimte levendig, versterkt materiaal en brengt een uitnodigende sfeer. Het is daarom een belangrijk aspect van het ontwerp van het interieur. Naast het design, kan ook de mens profiteren van natuurlijk licht. Het is namelijk een bron voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maak daarom volop gebruik van deze natuurlijke bron en geniet van de vele voordelen.

Natuurlijk licht voor de mens

In welke manieren is natuurlijk licht gezond voor de mens? Allereerst zorgt het er natuurlijk voor dat we een gezonde dosis vitamine D binnenkrijgen. Maar ook op cognitief gebied kunnen we gebruik maken van de voordelen. Zo zorgt het licht ervoor dat we ons energieker voelen en productiever worden. Het is daarom niet raar dat steeds meer kantoren het belangrijk vinden om natuurlijk licht zo goed mogelijk te verspreiden.

Daarnaast werkt het licht ook tegen een winterdipje. Uit onderzoek blijkt dat op zonnige dagen onze hersenen meer serotonine aanmaken, het stofje dat ons gelukkig maakt, dan op bewolkte dagen. Een natuurlijke belichte kamer verbetert dus ook iemand humeur.

Natuurlijk licht voor het interieur

Natuurlijk licht is dus goed voor de mens, maar wat zijn precies de voordelen voor het interieur van een woning? Allereerst geeft het de kamer een ruimer gevoel. Zeker als er veel lichte kleuren in de kamer te vinden zijn, voelt alles groter aan. Lichte kleuren reflecteren het licht namelijk en helpen het te verspreiden door een ruimte. Uiteraard kan dit worden afgewisseld met wat donkere tonen in het interieur om een gelaagd en unieke sfeer te creëren.

Het licht werkt goed in combinatie met harde vloeren van bijvoorbeeld hout of steen. Daarnaast is het mogelijk meer ruimte te creëren met tactisch geplaatste spiegels. De reflecterende oppervlakte helpt met het verspreiden van het licht, waardoor het op meerdere plaatsen in de kamer komt.

Controle over het daglicht

Uiteraard is het niet altijd ideaal om het daglicht in volle glorie de woning binnen te laten. Zeker op ochtenden waarop je mag uitslapen, kan dit storend zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste raambekleding uit te zoeken. Hierbij zijn elementen zoals design, kwaliteit en gebruiksgemak van invloed. Zo voegen houten jaloezieën veel toe aan de sfeer van een interieur en laten ze genoeg licht binnen. Wil je liever iets van stof dat op- en uitgevouwen kan worden? Kies dan voor plissegordijnen voor op de ramen. Er is veel variatie in raambekleding te vinden, zodat je altijd wel iets gepast vindt.

Conclusie

Maak tijdens het ontwerpen van een kamer handig gebruik van natuurlijk licht. Dit zorgt niet alleen voor een goede sfeer, maar heeft ook tal van voordelen voor de gezondheid. Hopelijk hebben we wat licht op het daglicht en de vele voordelen hiervan kunnen schijnen. Laat je inspireren en bedenk hoe je leven en interieur belicht kunnen worden.

Comments are closed.

Next Article:

0 %