Tuin

Hoe kies ik geschikte plantenbakken voor mijn tuin?

Wil je je tuin opvrolijken met nieuwe planten? Dan heb je waarschijnlijk ook nieuwe plantenbakken nodig. Dat kan een flinke opgave zijn. Het aanbod is nou eenmaal erg groot. Zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee welke plantenbak het meest geschikt is? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten. 

De juiste grootte 


Plantenbakken zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Dat moet ook wel, want hetzelfde geldt natuurlijk voor tuinplanten. Als je er zeker van wilt zijn dat je plant alle ruimte heeft om te groeien, is het belangrijk dat je de juiste grootte kiest. Als je kiest voor een grotere pot, heeft je plant minder kans om uit te drogen. Houd er wel rekening mee dat de plant groot genoeg is voor de pot. Als je een relatief kleine plant in een kleinere pot plaatst, bestaat de kans dat deze ‘verzuipt’ in zijn omgeving en er daardoor veel te klein uitziet. 

 

Kies je voor een grotere pot met een grote plant? Houd er dan ook rekening mee dat dit best een gewicht kan hebben. Als je hem op een plek zet waar hij af en toe verplaatst moet worden, is het dan ook verstandig om voor een pot met wieltjes te kiezen. Zo kan je deze eenvoudig verplaatsen indien dit nodig is. 

Materiaal 


Er zijn heel veel verschillende materialen om uit te kiezen. Zo zijn er plantenbakken van gewoon hout, hardhout, kunststof en zelfs steen. Welk materiaal je nodig hebt is voornamelijk afhankelijk van je eigen smaak. Houd er bovendien rekening mee dat jouw materiaalkeuze invloed heeft op de levensduur van de pot. Zo gaan hardhout en kunststof bijvoorbeeld beduidend langer mee en hebben ze weinig verzorging nodig. Hoewel hout ook zeker een aantal jaar goed kan blijven, heeft deze wel wat extra verzorging nodig. Let er op deze bakken bijvoorbeeld op dat de bak voetjes heeft, zodat het hout niet in direct contact met de grond komt. Daarnaast is het belangrijk dat er bekleding in de pot aanwezig is, zodat het niet te vochtig wordt in het materiaal. 

Kleur 


Plantenbakken kunnen enorm veel invloed hebben op de uitstraling van de tuin. Daarom is het belangrijk om voor een kleur te kiezen die bij de stijl van jouw tuin aansluit. Heb je bijvoorbeeld een moderne, strakke tuin? Dan doen zwarte plantenbakken het erg goed. In een natuurlijke tuin zien we juist weer graag de natuurlijke uitstraling van hout terug. Dan ben je juist gebaat bij zo min mogelijk extra kleur, maar haal je de natuurlijke sfeer naar boven met hout. 

Let op: sommige coatings en kleuren zijn iets gevoeliger voor krasjes. Dit zien we bijvoorbeeld vaak terug bij zwarte plantenbakken. Hoewel de uitstraling prachtig is, zie je er wel heel snel dingen op. Vraag jezelf daarom af of je je hier aan gaat storen.

Comments are closed.

Next Article:

0 %