Huis

Brengt streaming technologie een revolutie teweeg in de manier waarop mensen thuis media consumeren?

Wij hebben ervaren wat de mensen voelden toen zij naar de eerste films van Lumière keken: een enorme verandering in de manier waarop wij over amusement denken. Vandaag zijn wij niet langer alleen maar gebruikers van media: we zijn vrij om ze naar believen te kiezen en zelfs om ze te produceren. We zijn overgegaan van een toestand van passiviteit naar een van grote mogelijkheden tot interactie met de inhoud en het maken ervan.

De rol van technologieën

Dit enorme potentieel van streaming media hangt uitsluitend af van de evolutie van de transmissietechnologieën. Terwijl we in het verleden niet veel om streaming media gaven, is bijvoorbeeld YouTube vandaag een van de meest gebruikte platforms op het web met 1,86 miljard gebruikers wereldwijd in 2021. In 2019 uploadden mensen elke minuut ongeveer 500 minuten aan YouTube-video’s, en sinds de lancering van video-ondersteuning op platforms als Instagram en TikTok is de situatie nog erger geworden. 

Mensen zijn tegenwoordig zo gewend aan streaming media, dat ze het bijna nodig hebben. Bijvoorbeeld, bijna elk modern online casino zoals www.bet777.be heeft online streaming met live spellen geïntroduceerd, of op zijn minst animaties, geluiden en muziek om pit aan de spellen toe te voegen, en zo te helpen de typische sfeer van een gok huis te recreëren.

De verandering in onze rol als acteurs/kijkers

Al deze paradigmaverschuivingen veranderen ook ons, waardoor we – een beetje zoals Narcissus uit de Griekse mythen – onszelf verliezen in het nadenken over het beeld van onszelf dat we online zien, alsof weerkaatst in een spiegel. Dat wordt de maatstaf waaraan we onze interacties met anderen afmeten. Zo komen we uit bij wat de sociologe Sherry Turkle, een autoriteit op het gebied van het gedrag van mensen op het web en een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld genoemd, heeft beschreven als de toestand van “samen alleen zijn”.

Dit betekent dat het bij onze sociale interacties, zoals thuis met vrienden naar een film kijken, steeds zeldzamer zal worden om een sfeer van saamhorigheid te vinden terwijl we van de film genieten. Veel vaker zullen we zien dat een deel van onze sociale groep naar de voorstelling kijkt en dat anderen wat aanrommelen. Ze halen hun smartphone uit hun zak, geven misschien commentaar op de film die ze aan het kijken zijn op sociale media, en maken liever connecties met degenen die er niet bij zijn dan met de vrienden die wel fysiek aanwezig zijn.

Doordringend computing

Deze verandering in onze rol heeft uiteraard gevolgen voor onze gewoonten. Terwijl de eerste manier om het internet te ervaren gebaseerd was op een dure on-demand verbinding, worden we vandaag de dag letterlijk omringd door data. Al onze technologische apparaten kunnen verbinding maken met deze wolk van data, van de pc tot tablets en smartphones, en het ‘Internet of Things’ zal deze stand van zaken nog verder versnellen.

Terwijl de technologische veranderingen de laatste tijd snel zijn gegaan, neemt ook de vraag naar meer bandbreedte dramatisch toe, en de cijfers tonen dat aan. In 1995 bereikte het internet ongeveer 50 miljoen apparaten, en in 2011 kwamen we aan 4,3 miljard verbindingen. Vandaag hebben we de manier waarop we IP-adressen uitgeven moeten veranderen om het aantal mogelijke verbindingen te verhogen: het nieuwe IPv6-systeem kan ongeveer 340 miljard unieke adressen adresseren, en dat zal nog niet genoeg zijn. 

Dus onze race, in plaats van te genieten van media, verandert in het medium zelf worden.

Comments are closed.

Next Article:

0 %