In een van zijn toneelstukken zei Shakespeare dat er meer dingen zijn tussen hemel en aarde dan de filosofie kan verklaren, en hij vermoedde vast niet hoe erg gelijk hij had. Vandaag de dag zijn we ons ervan bewust dat we steeds meer omringd worden door stralingen, verschillende golven en signalen die onzichtbaar rondgaan en ons toegang verschaffen tot de wonderen van het moderne leven. Infraroodstraling maakt deel uit van deze wereld. Het heeft een breed scala van toepassingen, die wij hieronder zullen bekijken.
Elektromagnetische golven en hun toepassingen
Infrarode golven werden ontdekt in de jaren 1800 en zijn elektromagnetische golven met frequenties lager dan die van zichtbaar licht en hoger dan die van radiogolven. Infraroodstraling wordt gebruikt om gegevens door te geven, bijvoorbeeld via de afstandsbedieningen van onze elektronische apparaten, en is geïnstalleerd op pc’s en smartphones. Toch werd het met de ontwikkeling van Wi-Fi enigszins verlaten.Â
Een gerichte infraroodverbinding zou kunnen helpen om een gegevensdoorvoer te bereiken waarmee gemakkelijk live videostreaming mogelijk is, zonder je hoofdgegevensverbinding aan te tasten. Met een dubbele verbinding – infrarood en Wi-Fi – zou je veel meer feeds kunnen beheren, van live-feeds van bewakingscamera’s en gegevensfeeds die afkomstig zijn van je entertainmentsystemen. Denk maar aan streaming videospelletjes als live poker of roulette van casino777.be, en ook de animaties, geluiden en muziek van meer “traditionele” aanbiedingen zoals de slotmachines.
Dit is wat een nieuwe, innovatieve technologie, genaamd ARON (Augmented Reality Optical Narrowcasing), belooft. Met ARON uitgeruste toestellen zouden gebruikers in staat stellen rechtstreeks te communiceren door gegevens met hoge snelheden (tot 10 Gbps) te verzenden op een volledig veilige manier. Deze gegevensuitwisseling gebeurt zonder afhankelijk te zijn van een extern netwerk zoals Wi-Fi en met een veel lager energieverbruik.Â
Toepassingen van infraroodtechnologie in huis
Buiten deze “exotische” en nog experimentele toepassingen van hogesnelheidsverbindingen is infraroodtechnologie vooral geschikt voor twee belangrijke gebieden die verband houden met onze woningen en de omgeving waarin wij wonen en werken. Hieronder gaan we wat dieper in op deze twee toepassingen.
Verwarming
Infrarood kan worden gebruikt om warmte over te brengen. Met infraroodpanelen kunnen ruimten sneller en efficiënter worden verwarmd dan met traditionele convectiesystemen, omdat de voorwerpen rechtstreeks worden verwarmd. In tegenstelling tot via lucht, die op zijn beurt de verkregen warmte aan voorwerpen doorgeeft. In zekere zin werken infraroodpanelen net zoals de zon: ze verwarmen door verlichting.
Om deze reden worden infraroodpanelen vaak gebruikt voor het verwarmen van ruimten die een bepaalde constante temperatuur moeten hebben, zoals ziekenhuisafdelingen, technische afdelingen, laboratoria en serres.
Bescherming en structurele controle
Aangezien infrarood onder het zichtbare lichtspectrum werkt, wordt het ook gebruikt om temperatuurveranderingen in het donker waar te nemen. Er zijn specifieke nachtzichttoestellen die gebruik maken van infraroodtechnologie om beelden te krijgen van voorwerpen die warmer zijn dan hun omgeving. Dit maakt infrarood perfect voor beveiliging. Door je bewakingssysteem op afstand met infraroodsensoren te verbinden, kun je eventuele “warme” indringers in een kamer onmiddellijk opsporen (sorry, geen zombies!).
Maar dit is niet het enige gebruik van infraroodtechnologie in een woonomgeving. Een andere veel voorkomende toepassing, meer gericht op professionele gebruikers, is dat infraroodscanners temperatuurverschillen in muren kunnen meten veroorzaakt door waterlekken of slechte thermische isolatie. Op die manier kun je eventuele problemen in je huis opsporen en corrigeren voordat ze uitgroeien tot ernstigere – en duurdere – problemen.