Huis

Antwoord op de meest gestelde vragen over mangohout

De verrassende gast op het feest, die meteen de aandacht trekt met zijn unieke karakter en charme, ofwel mangohout, is een nieuwkomer tussen de houtsoorten, maar heeft inmiddels een welverdiend plekje veroverd tussen de gevestigde klassiekers zoals eikenhout en berkenhout. Je hoeft inmiddels je best niet meer te doen om een mangohouten meubel te spotten, want menig interieur is inmiddels een mango tafel (of een van de andere mangohouten meubels) rijker. Maar waar er in de digitale wereld van alles te vinden is over eikenhout, is dat in mindere mate het geval bij zijn tropische broertje. Daarom zetten we de antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen over mangohout voor je op een rijtje.

Hoe weet je of een meubel van mangohout gemaakt is?

Mangohout heeft een typerend uiterlijk dat anders is dan de meeste andere houtsoorten. Ten eerste heeft het een warme kleur, zeker wanneer het hout behandeld is met een bijenwas. Daarnaast heeft het hout een robuust voorkomen en wordt het gekenmerkt door zichtbare zaagsneden, levendige nerftekeningen en knoesten.

Is mangohout makkelijk in onderhoud?

Jazeker, mits je goed omgaat met je meubel natuurlijk. Mangohout is een hardhoutsoort en dus enorm stevig. Daarnaast is het hout door de behandeling in de fabriek met beits en bijenwas bestand tegen krassen, waardoor het meubel in ieder geval de eerste jaren beschermd is tegen slijtage, kringen en vuil. Het spreekt voor zich dat wanneer er gemorst wordt op het meubel, je dit het beste zo snel mogelijk kunt verwijderen met een licht vochtige doek. Doe je dit niet, dan bestaat er een kans dat er wel kringen in het hout zichtbaar blijven. Wanneer het meubel na een aantal jaren intensief gebruik toch wat gebruikssporen laat zien, los je dit heel eenvoudig op door een nieuwe laag beits of bijenwas aan te brengen.

Zijn mangohouten meubels ook geschikt om in de tuin te plaatsen?

Bij voorkeur liever niet, maar met de juiste behandeling, bijvoorbeeld met een laag waterafstotende nanocoating, zou het kunnen. Wil je liever op safe spelen? Dan kun je beter voor hout kiezen dat bij uitstek geschikt is voor buiten, zoals douglas of steigerhout.

Kan mangohout kromtrekken en scheuren?

Mangohout is een natuurproduct, dus ja, het kan kromtrekken en scheuren als gevolg van veranderingen in de omgeving, zoals pieken of dalingen in de luchtvochtigheid en de temperatuur. We raden aan om een hygrometer in huis te halen, zodat je de luchtvochtigheid in de gaten kunt houden en daarnaast is het verstandig – mocht dat een mogelijkheid zijn – om meubels niet in direct zonlicht te plaatsen. Op die manier verklein je niet alleen de kans op scheuren, maar wordt ook verkleuring van het meubel voorkomen. Met de juiste zorg weet je zeker dat jouw Deens ovale tafel, of een van de andere vele mangohouten producten, nog jaren mee zal gaan en zijn kwaliteit zal behouden.

Comments are closed.

Next Article:

0 %