Overig

Schotland, de mooiste plekjes om een bezoekje aan te brengen

Schotland is een heerlijke bestemming om te gaan wandelen. Je kunt hier dagenlang wandelen door prachtige valleien en langs diepe mysterieuze meren waarbij je meestal wel zicht hebt op de prachtige Highlands. Onderweg kan je pauzeren in pittoreske dorpjes. Er zijn verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Naast wandelroutes die door de Highlands lopen, zijn er ook diverse vlakke routes. In deze blog laten we je kennis maken met de mooiste plekjes van Schotland.

Meerdaagse wandelvakantie Schotland

Zoals gezegd, zijn er veel mogelijkheden voor een wandelvakantie Schotland. Er is een groot aanbod van lange afstand wandelroutes, maar zeker ook kortere tochten. Natuurlijk kan je desgewenst ook delen van bepaalde routes bewandelen. 

Deze routes bieden allemaal voldoende mogelijkheden om onderweg te overnachten in een van de dorpen of steden waar je doorheen komt. Denk hierbij aan gezellige herbergen of B&B ’s. Onderweg kan je vaak ook iets nuttigen in een pub of herberg. Neem zeker ook altijd wat snacks mee voor onderweg, zeker als je van de gemarkeerde routes wilt afwijken. Hieronder volgen wat ons betreft de mooiste wandelroutes van Schotland.

Schotland, de mooiste plekjes om een bezoekje aan te brengen

West Highland Way

Een van de mooiste wandelroutes is de West Highland Way. Deze avontuurlijke tocht van 96 mijl, oftewel 154 kilometer, loopt dwars door het adembenemende landschap van de Schotse Hooglanden. De tocht is opgedeeld in 8 etappes. Al gelang je ervaring en conditie kan je de tocht in 5 tot 10 dagen lopen.

De route start in Milngavie en loopt door het prachtige landschap met valleien, heidevelden, meren en natuurlijk de bergen naar Fort William. De route begint vlak, maar in het tweede deel gaat het al snel bergopwaarts. Vanaf Conic Hill heb je een geweldig mooi uitzicht over het landschap. Je wandelt langs prachtige watervallen, meren en komt door uitgestrekte eikenbossen van honderden jaren oud. 

Het gebied dat ten noorden van Loch Lomond ligt, is rustig en afgelegen. Je wandelt hier een avontuurlijk landschap met diverse uitdagingen. Onderweg kan je ook wilde geiten, vis- en steenarenden spotten. Je vervolgt de weg richting Tyndrum en komt onder meer langs de ruïnes van Fillans Priory. In Tyndrum moet je wel proviand inslaan, want daarna zal je 45 kilometer verderop pas weer een winkel tegenkomen. Het berglandschap is hier fenomenaal en het laatste deel gaat door de bossen flink omhoog richting Glen Nevis. Vanaf hier volgt de afdaling naar Fort William waar de route eindigt in het centrum. 

Great Glen Way 

Je kunt de West Highland Way eventueel combineren met de 127 kilometer lange Great Glen Way. Deze wandeltocht kan je in een kleine week lopen. Het is een iets minder zware route die loopt van Fort William naar Inverness. Je kunt eventueel eerst nog Ben Navis Mountain beklimmen.

Je wandelt als eerste langs het Caledonisch Kanaal, waar je onder andere de trap van Neptunus kunt beklimmen. Verderop passeer je diverse meren zoals Loch Lochy, Loch Oich, en het beroemde Loch Ness. Het eerste deel van de wandeltocht verloopt vrij rustig maar gaandeweg wandel je door verschillende bossen en over heuvels waarbij je ook een aantal hellingen moet beklimmen. De wandeltocht eindigt bij het kasteel nabij Inverness. 

Rob Roy Way

De Rob Roy Way is een wandelroute van 128 kilometer waar je ongeveer een week over doet. De wandelroute, die loopt over de breuklijn die de Hooglanden van de Laaglanden scheidt, start in de plaats Drymen. Dit is gelegen in de buurt van Loch Lomond.  

De wandelroute leidt je onder meer langs plaatsen als Earn, Trossachs, Lubnaig, Aberfoyle en Callander. Onderweg kom je over diverse bergpassen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over het prachtige berglandschap. Ook kom je langs een aantal bezienswaardigheden zoals de steencirkel in het Fonab-bos, het Glen Ogle-viaduct en het spoorwegerfgoed. De route eindigt uiteindelijk in de plaats Pitlochry.

Speyside Way

De 116 kilometer lange Speyside Way is een wandelroute die start bij Buckie en in Aviemore eindigt. Het is een vrij lichte wandelroute met veel vlakke delen. Bovendien is de route prima bewegwijzerd. Er zijn mogelijkheden om de route uit te breiden in de richting van Tomintoul of Newtonmore. Doe je dit niet, dan ben je ongeveer een week onderweg. 

In het begin van de route loop je over de oevers van de rivier de Spey. Vanuit hier heb je een geweldig uitzicht op het landschap. De tocht loopt stroomopwaarts. Men noemt deze tocht ook wel de Speyside Way Whiskey Trail. Je komt namelijk langs een aantal distilleerderijen bij bijvoorbeeld Aberlour en Glenlivet. Als je interesse hebt, kun je deze ook bezoeken. De natuur is in dit gebied overweldigend en onderweg zal je ook verschillende diersoorten zoals rode eekhoorns, herten en wilde katten kunnen spotten. 

De beste reistijd voor een wandelvakantie Schotland

Veel mensen zeggen dat de zomerperiode de beste tijd voor een wandelvakantie Schotland. Houdt er bij het inpakken van je tas wel rekening mee dat het ook dan vaak nat en winderig is. Het klimaat van Schotland is namelijk zeer wisselvallig. Zeker in de hooglanden in het westen van Schotland is het weer lastig te voorspellen. 

Eigenlijk geldt dit voor alle seizoenen, dus ook in de zomer. Het nadeel van de zomerperiode zijn de vele muggen waar je dan flink last van kunt hebben. De maanden mei en juni zijn daarom een betere periode. De weersomstandigheden zijn dan namelijk vrijwel gelijk aan die van juli en augustus, maar je hebt geen last van de muggen. Overigens valt er in het oostelijk deel van het land veel minder regen dan in het westen.  

Schotland, de mooiste plekjes om een bezoekje aan te brengen

Zo kom je het snelst in Schotland

De snelste manier om in Schotland te komen is met het vliegtuig. Er vertrekken dagelijks vluchten vanaf diverse Nederlandse luchthavens naar steden als Glasgow, Edinburgh en Aberdeen. De vlucht duurt gemiddeld genomen zo’n 1,5 uur.  Houd wel rekening met vertragingen en soms zelfs annuleringen. Heeft jouw vlucht vertraging vergoeding kan je simpel en snel online aanvragen. Een goed alternatief is om met de veerboot naar Newcastle af te reizen. Het voordeel is dat je dan ook je eigen auto ter beschikking hebt. 

Comments are closed.

Next Article:

0 %