Huis

Is het plaatsen van een plint nodig bij het leggen van een vloer?

Heeft je vloer het nodig om plinten te plaatsen? In de meeste gevallen is het antwoord gewoon ja. 

Waarom heb ik plinten nodig?

Wanneer je je echte houten of laminaatvloer legt, wil je idealiter een gladde afwerking van de ene kant van de kamer naar de andere. Maar wanneer de vloer de muren bereikt, krijg je niet noodzakelijkerwijs de scherpste rand. Om deze reden zijn producten zoals laminaatvloerlijsten en plinten nodig om een ​​uniforme, nette uitstraling te geven. De omstandigheden waarin je ze in je huis moet gebruiken, kunnen echter verschillen.

Plinten worden om drie redenen gebruikt: (1) om het onderste deel van de muur te beschermen tegen stoten en slijtage; (2) om ongelijke vloeren te verbergen, en (3) als decoratief element. Ze zijn er in verschillende materialen en vormen: hout, PVC of MDF, en kunnen gegoten of plat zijn. Plinten bedekken voornamelijk de dilatatievoeg tussen de vloer en de kale muur, een noodzakelijke maatregel om je hele pand een professionele uitstraling te geven.

Wanneer moet ik plinten gebruiken?

Plaats je nieuwe vloeren in een pand met beschadigde of vergane plinten, of helemaal geen plinten? Dan heb je nieuwe nodig. Laat bij het plaatsen van een nieuwe vloer een zogenaamde ‘uitzettingsvoeg’ tussen de vloer en de muur. Dit houdt rekening met de algemene uitzettingen en samentrekkingen die eigendommen in de loop der jaren doormaken. Om deze kloof te dichten, worden plinten gebruikt als functioneel en aantrekkelijk stijlstatement. Dit geldt met name voor plinten voor laminaatvloeren, waar een slimme, vlakke afwerking hun impact zal vergroten.

Heb ik speciale laminaatplinten nodig?

Als u een van de soorten laminaatvloeren gebruikt, zijn er misschien een of twee dingen waarmee u rekening moet houden. Ten eerste heeft laminaatvloeren de neiging om na verloop van tijd niet uit te zetten of krom te trekken zoals echt hout. Je hebt dus misschien niet zo veel ruimte nodig tussen de vloer en de plint. Dit geldt met name als u op een betonnen ondergrond legt. Uw ondervloer kan echter een beetje ‘meegeven’ of beweging met zich meebrengen, vooral als u deze op houten planken legt. Dus gebruik je gezond verstand.

Ten tweede zal de esthetiek zijn. Je kunt ervoor kiezen om je walvisgraat pvc te contrasteren met plinten van echt samengesteld hout, gebeitst of gelakt. Als alternatief kunnen MCF-plinten passen bij het algemene gevoel van de kamer, vooral als je voor een moderne look gaat.

Zijn er uitzonderingen?

Het leggen van een houten vloer zonder plinten is moeilijk, maar niet onmogelijk. Met plinten kan je meestal de kleine ruimte verbergen die traditioneel nodig is voor uitzetten en krimpen. Zonder dit moet je de uitbreiding binnen het gebied van de kamer ontwerpen, waarvoor talloze precieze sneden en geen ruimte voor fouten nodig waren – wat de zorg en precisie benadrukt die je in al je werk hebt gestoken.

Begrijp alsjeblieft dat dit vakmanschap in verschillende disciplines vereist. De muren moeten worden rechtgetrokken en volledig tot op de vloer geschilderd. De houten vloer dient verlijmd te worden op de ondervloer, om de houtwerking te minimaliseren. De houten vloer is tot in detail strak uitgesneden zodat je geen platen of andere afwerkingen meer in het zicht ziet.

 

Comments are closed.

Next Article:

0 %