Huis

Het ontwerpen en bouwen van een aanbouw

Wanneer je de ruimte van je huis wilt vergroten, heb je hier verschillende mogelijkheden voor: een aanbouw, opbouw of uitbouw. Een aanbouw is een volledig nieuwe constructie, die bijvoorbeeld aan de gevel van de bestaande woning wordt gebouwd. Bij een opbouw gaat het om een constructie op de bestaande woning, bijvoorbeeld een dakkapel. Een uitbouw is het groter maken van een bestaande ruimte, zoals een extra stuk aan de woonkamer. 

Een aanbouw staat er niet zomaar. Hier gaat een heel proces aan vooraf met het ontwerpen, aanvragen van vergunningen en de bouw zelf. We leggen je uit hoe dit proces er ongeveer uitziet.

Het plan maken

Je begint natuurlijk met het bedenken wat je wilt doen met de aanbouw. Waar wil je aanbouwen, wat is je budget en welke functie heeft de aanbouw? Het beste kun je bij deze stap alvast een aanbouw expert inschakelen. Er komt namelijk veel kijken bij een aanbouw, waar je wellicht zelf niet aan denkt. Daarnaast kan een aanbouw expert je helpen bij het maken van een kostenplaatje, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten.

Het ontwerp

Als je een idee hebt van wat je wilt, dan kan een aannemer een ontwerp maken van de aanbouw. Hierin staan de technische details, welke bouwmaterialen er nodig zijn, de constructie zelf, de indeling en afwerkingen. Meestal wordt er ook een 3D-ontwerp of bouwtekening gemaakt.

De voorbereiding

Allereerst is het belangrijk om te weten of er bepaalde vergunningen aangevraagd moeten worden voor de aanbouw, dit is afhankelijk van de grootte en het type aanbouw. Een goede aannemer kan je hierbij helpen, omdat deze meer kennis heeft van de bouwvoorschriften. Daarna kan de locatie voorbereid worden en wordt de fundering geïnstalleerd.

Het bouwen van de aanbouw

Als de voorbereiding is afgerond, dan kan het bouwproces beginnen. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van het frame, installeren van de muren van de aanbouw, het leggen van dakbedekking, vloeren, plaatsen van deuren en ramen, toevoegen van verlichting en eventueel andere elementen. Daarna wordt het interieur van de aanbouw afgewerkt, door het plaatsen van gipsplaten, installeren van bedrading en andere zaken die afgewerkt moeten worden. Vervolgens worden er nog inspecties uitgevoerd en daarna kan de aanbouw opgeleverd worden, zodat jij er gebruik van kunt maken!

Comments are closed.

Next Article:

0 %