HuisInspiratie

Handige tips bij het ophangen van een schilderij

Heb je een mooi kunstwerk op het oog? Of misschien zelfs al gekocht? Dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk een mooi plekje geven in huis. Ga echter niet te snel te werk. Je wilt voorkomen dat je lukraak een gat boort in de muur en hier vervolgens spijt van krijgt. Daarom goed om van tevoren na te denken waar je het kunstwerk op wilt hangen en hoe je dit gaat aanpakken. Dit is vaak lastiger dan het klinkt. Daarom vind je hier enkele handige tips bij het ophangen van een schilderij om je een beetje op weg te helpen. 

Boren of niet? 

De meeste mensen hangen een schilderij op door simpelweg een gat in de muur te boren. Dit is echter niet altijd mogelijk of gewenst. Met name bij pas geverfde muren is het zonde als je er een gat in moet boren. Misschien ziet de muur er al als één grote gatenkaas uit. Als je je woning ooit gaat verkopen, kan dit absoluut een minpunt van het huis worden. Dan moeten we ook nog denken aan huurwoningen. Hier is het soms niet eens toegestaan om te boren. Maar hoe hang je een kunstwerk dan wel op? 

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook genoeg manieren waarop je een schilderij zonder te boren op kunt hangen. Gebruik hierbij een speciaal schilderij ophangsysteem. Deze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo zijn er ook systemen waarbij boren niet meer nodig zijn. 

Doe het met z’n tweeën 

Alleen een schilderij ophangen is eigenlijk geen doen. Vooral omdat je ook wilt zien wat je doet. Je kunt nog zo’n goede fantasie hebben, je weet niet wat een bepaalde hoogte met een schilderij doet. Niet als je dit niet van een afstandje kunt bekijken. Om te voorkomen dat je straks een gat boort op een verkeerde hoogte, is het dan ook prettig dat er iemand is die eerst samen met jou verschillende plekken uitprobeert. De één kan het schilderij op de gewenste hoogte houden en de ander kan van afstand bekijken of dit daadwerkelijk een goede keuze is. Vervolgens hoeft enkel nog afgetekend te worden hoe deze opgehangen moet worden en is het werk binnen mum van tijd gedaan. 

Creëer één geheel met meerdere schilderijen 

Ben je van plan om meerdere schilderijen op te hangen? Of wil je simpelweg een nieuw schilderij toevoegen aan je huidige collectie? Probeer dan een rommelige uitstraling te voorkomen door het als één geheel te behandelen. Dit kan op verschillende manieren. Kies bijvoorbeeld voor dezelfde stijl van kunstwerken of match de lijsten met elkaar. Door harmonie te creëren tussen de schilderijen, zorg je ervoor dat het een geheel blijft in de ruimte. 

Wist je dat het een zeer luxueuze uitstraling geeft om schilderijen in groepjes op te hangen? Zorg ervoor dat de kunstwerken allemaal dezelfde grootte zijn of experimenteer juist met verschillende groottes. Dit geeft de ruimte direct een geheel andere uitstraling. 

Comments are closed.

Next Article:

0 %