Doortje Smithuijsen (Amsterdam, 23 januari 1992) is een veelzijdige Nederlandse schrijver, documentairemaker en filosoof die zich steeds meer op de voorgrond heeft geplaatst met haar scherpe analyses en kritische blik op de samenleving. In deze blog lees je alles over Doortje Smithuijsen!
Opgroeien in Amsterdam en de weg naar filosofie en journalistiek
Doortje groeide op in de wijk Oud-Zuid in Amsterdam en ging naar het Barlaeus Gymnasium. Al op jonge leeftijd leek haar interesse in de maatschappij zich te ontwikkelen. Dit leidde haar naar de Universiteit van Amsterdam, waar ze zowel een master in filosofie als in journalistiek behaalde.
Van journalistiek naar podcasts
Doortje Smithuijsen begon haar carrière in 2015 als journalist bij NRC, waar ze snel bekend werd door haar scherpe analyses en kritische stukken. Ze schrijft nu elke twee weken een column voor Trouw en werkt als freelance journalist voor Volkskrant en Vrij Nederland. Maar haar werk gaat verder dan alleen schrijven. Samen met Perre van den Brink maakt Doortje de podcast Schaamteloos Randstedelijk, die in 2023 werd veranderd naar VSR (Voorheen Schaamteloos Randstedelijk). In deze wekelijkse podcast bespreekt Doortje onderwerpen die haar persoonlijk raken en koppelt ze haar eigen ervaringen aan maatschappelijke vraagstukken. Dit is ook waar haar werk als journalist en documentairemaker samenkomt: haar talent om persoonlijke inzichten te verbinden met grotere thema’s, zoals systematische ongelijkheid.
Documentaire over cancelcultuur en een kritische kijk op kapitalisme
In 2022 maakte Doortje de documentaire Sociaal Tribunaal, waarin ze kijkt naar de gevolgen van online cancelcultuur. Ze sprak met mensen die gecanceld zijn, de mensen die dit proces starten en andere betrokkenen om verschillende meningen te laten zien. Dit laat goed zien wat Doortje’s werk kenmerkt: ze zoekt altijd naar de diepere betekenis van een onderwerp en is niet bang om ongemakkelijke waarheden uit te spreken.
In 2024 bracht ze haar boek Kapitalisme is seksisme – Een pamflet uit, waarin ze onderzoekt hoe kapitalisme en seksisme met elkaar verbonden zijn. Het boek kwam voort uit haar eigen ervaring toen ze op haar 30ste ineens reclame voor babyproducten begon te zien. Ze gebruikte dit als aanleiding om te schrijven over hoe vrouwen door het kapitalistische systeem worden uitgebuit. Doortje legt uit dat veel gedrag van mannen en vrouwen wordt beïnvloed door maatschappelijke verwachtingen, zoals de druk op vrouwen om mooi te zijn en kinderen te krijgen. In het boek bespreekt ze ook hoe vrouwen die casual seks willen, vaak worden afgeschilderd als slecht, terwijl hetzelfde gedrag van mannen niet wordt afgekeurd. Ze stelt dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt versterkt door de maatschappij en het kapitalisme.
Toekomstige projecten en impact
Met haar scherpe pen, haar kritische blik en haar vermogen om diepgaande vraagstukken toegankelijk te maken, blijft Doortje Smithuijsen een belangrijke stem in de Nederlandse media. Of het nu gaat om haar columns, podcasts of documentaires, Doortje maakt altijd de verbinding tussen persoonlijke ervaringen en bredere maatschappelijke thema’s. Haar werk daagt uit, inspireert en biedt een nieuw perspectief op de wereld om ons heen. We kunnen dan ook zeker uitkijken naar de projecten die ze in de toekomst zal blijven ontwikkelen.
Nu weet je alles over Doortje Smithuijsen en haar werk!