Huis

Zijn zonnepanelen het waard?

Dat zonnepanelen je diverse voordelen opleveren, dat is geen geheim. Dat je met een zonnestroomsysteem je energierekening omlaag brengt en ook minder CO2 uitstoot is natuurlijk hartstikke mooi. Maar wat kost het je, wat levert het nou precies op en hoe weet je of zonnepanelen voor jouw huis de investering waard zijn? 

Kosten versus baten: is het zo simpel?

In de basis is het eenvoudig om te bereken wat een zonnestroomsysteem kost en oplevert. Bij aanbieders als Solease krijg je een zeer nauwkeurige indicatie van de mogelijkheden op jouw dak. Hoeveel zonnepanelen, hoe hoog zal de opbrengst ongeveer zijn, wat zijn de kosten en hoeveel CO2 en geld bespaar je hier dan mee? Door alleen je adres in te voeren krijg je antwoorden op al deze vragen. Of jij deze besparing de investering waard vindt, dat hangt vooral van jouw financiële situatie af. De waarde van een zonnestroomsysteem is echter niet alleen uit te drukken in opbrengsten minus kosten.

De toegevoegde waarde van zonnepanelen

Zonnepanelen voegen namelijk veel meer toe dan alleen een besparing op je energiekosten. We noemden de impact op het milieu al, als gevolg van het beperken van je CO2-uitstoot. Andere voordelen zijn:

Hogere woningwaarde

Met zonnepanelen op je dak wordt je huis in één klap een stuk meer waard. Het is een van de meest waardevolle investeringen die je kunt doen om de marktwaarde van je huis een boost te geven. Huizen met een zonnestroomsysteem zijn gewild. Gemiddeld levert een huis met zonnepanelen ruim €5.000 meer op dan een gemiddeld huis zonder zonnepanelen. De aanschafprijs voor een systeem ligt gemiddeld op €4.500; je hebt je investering dus meteen terugverdiend. Als je nog een paar maanden of jaren in je huis woont profiteer je ondertussen ook van de besparing door de lagere energiekosten.

Hogere hypotheek

Ga je een huis kopen en ben je van plan om zonnepanelen te plaatsen en eventueel ook andere energiebesparende maatregelen te treffen? Dan kan je extra lenen! Voor verduurzamen mag extra geleend worden: tot 6% van de woningwaarde met een maximum van €9.000. De hogere woonlasten worden gecompenseerd door de besparingen op je energierekening en de toegevoegde waarde van je woning, mocht je deze na enkele jaren weer verkopen.

Meer onafhankelijkheid van je energiemaatschappij en de energieprijzen

Het wordt wel eens onderschat, maar onafhankelijk is meer waard dan je misschien denkt. Kijk alleen al naar de stijgende energieprijzen van de afgelopen jaren. Als particulier ben je overgeleverd aan de grote corporaties. Gaat een energiemaatschappij failliet, dan wordt je contract overgedragen tegen de huidige dagtarieven. Met zonnepanelen op je dak ben je stukken minder afhankelijk van je energiemaatschappij en dus ook van de trend van energieprijzen. Volledige afhankelijkheid is helaas nog een utopie, maar met een systeem op maat kan je hier aardig dichtbij komen.

Comments are closed.

Next Article:

0 %