HuisTuin

Kosten: Zwembad in de tuin

Het mooiste is natuurlijk een zwembad dat ‘gelijkvloers’ ligt met je tuin. Een ingegraven zwembad, dus. Wil je niet de kosten daarvoor neerleggen dan zijn eigenlijk alleen opbouw zwembaden mogelijk. Of nog goedkoper, opzet zwembaden. Kunststof opzet zwembaden zijn er al vanaf € 150 maar een baantje zwemmen lukt niet in dit soort modelletjes. Ook een opbouw zwembad (vanaf € 2.000) scheelt je wellicht aan graafwerk, maar ook hier is het meer in het water rondhangen dan echt zwemmen. Het formaat werkt niet mee.

Een echt inbouw zwembad in je tuin

Maar we gaan er vanuit dat je meer wilt weten over kosten die gepaard gaan met het graven van een echt zwembad in je (grote) tuin. Een volwaardig inbouw zwembad, dus. Veel duurder dan een opzet zwembad dat je in de zomer opblaast voor het waterplezier van je kids. Maar ook veel professioneler. Voor je verder leest: besef dat de kosten voor zo’n zwembad starten bij € 30.000 en boven de € 100.000 uit kunnen komen. En dat een kwalitatief zwembad gemiddeld € 45.000 gaat kosten.

 

Die kosten komen natuurlijk ergens vandaan. Er zijn een paar factoren die de eindprijs beïnvloeden. De kosten voor een goed zwembad zijn afhankelijk van:

  • bouwtype
  • constructiemateriaal
  • toebehoren en afwerking

Bouwtype

Het bouwtype kwam al ter sprake: een professionele inbouw, een opbouw of een opzet zwembad. Het ingebouwde zwembad is het mooist, alleen is de prijs daarvan meteen ook vele malen hoger dan de beide andere types. Dat komt omdat je graafwerken nodig hebt en een kwaliteitskuip voor het water; die tot in lengte van jaren meegaat. Zo is uitgerekend dat een opbouw zwembad slechts tot 10 jaar mee kan. Inbouw zwembaden blijven veel langer goed, tot wel meer dan 70 jaar! De constructie is supersterk, veelal van beton, kunststof en RVS (inox). Zo blijft de kans op lekkages miniem. Een ingebouwd zwembad is bijna altijd ook maatwerk.

Constructiemateriaal

Dit materiaal betreft de zwembadkuip zelf. Laten we eens kijken naar een zwembad van 10 bij 4 m2. Een RVS zwembad piekt dan snel naar € 45.000 of meer. Deze is gemaakt van inox en goed bestand tegen corrosie-aantasting. Je krijgt met RVS een stijlvolle look in je tuin. Zwembaden van dit materiaal zijn in standaardmaten verkrijgbaar maar kun je ook helemaal op maat laten maken.

Een betonnen zwembad kost min of meer hetzelfde als een RVS zwembad. Betonnen zwembaden starten vanaf € 30.000 maar lopen, afhankelijk van de wensen, wel snel hoger op dat de RVS variant. De aanleg kost wat meer tijd want alles moet op de bouwplaats gestort. Je kunt wel exact aangeven welke vormgeving en grootte je wilt.

Het monoblok zwembad is van kunststof. Het is een prefab zwembad dat vanaf de fabriek naar je tuin wordt gereden. Plaatsing gaat sneller en dat scheelt in de prijs. Reken voor een klein monoblok op ca. € 20.000. Omdat je werkt met een mal, heb je geen invloed op afwijkende maten. Tegenwoordig heb je modulaire zwembaden waarbij je verschillende monoblokken aan elkaar kunt koppelen; dan is er wel enige speelruimte.

Dan zijn er nog de bovengrondse houten zwembaden. Reken voor 16 m2 op een bedrag van ca. € 3.750. Ze zijn er ook tweemaal zo groot; de prijs verdubbelt dan ook.

Afwerking en toebehoren

De binnenkuip van een zwembad dient afgewerkt. Voor kunststof geldt dat minder; vooraf kun je al een kleur kiezen. Voor RVS idem dito. Maar een betonnen zwembad noodzaakt afwerking. Behoud je de al aanwezige betonlook? Dan kan die gecoat. Duurder wordt het als je gaat pleisteren, tegels gaat aanbrengen of de binnenkuip met mozaïekwerk bekleedt.

Het toebehoren is vaak een technische en noodzakelijke kwestie. Tot het toebehoren reken je het volgende:

  • zwembadpomp (vanaf € 1.000)
  • zwembadfilter
  • zwembadverwarming
  • luchtbehandeling (bij overdekte zwembaden)
  • zwembadtrap
  • zwembadafdekking (€ 5.000 – 10.000)
  • zwembadverlichting

Veel van dit toebehoren is geen optie, het is nodig. De prijs is afhankelijk van de grootte van het zwembad dat je wilt. En de luxe… een design zwembadverlichting oogt prachtig maar daar is de prijs dan ook naar.

Tot slot… het onderhoud

Zwemmen en plonzen is heerlijk. Het zwembad heeft wel onderhoud nodig. Doe je dat zelf, reken dan op ca € 500 per jaar aan producten voor dat onderhoud. Je kunt het zwembad onderhoud ook uitbesteden. Ook goed voor je verzekering en garantie. Een onderhoudsbeurt kost je dan ca. € 250 per jaar; tweemaal per jaar is voldoende. De verwarming is ook een niet te onderschatten kostenpost. Vaak wordt verwarmd met een warmtepomp. Een goede inschatting is dat het ca. € 600 per jaar gaat kosten om een zwembad met afdekking te verwarmen in het zwemseizoen (april-oktober). Bijkomende kosten gaan dan over zaken meteen rond je zwembad: poolhouse, barretje, zonnewei, terras…

Comments are closed.

Next Article:

0 %