Wat is het verschil tussen een sauna en een stoombad?

-

Iedereen kent vast wel de sauna en het stoombad. Maar ken je ook de verschillen tussen een sauna en een stoombad dan? Want tussen een stoombad en een sauna bestaan grote verschillen, al zijn er ook veel overeenkomsten. Een luxe is het zeker om een van beide thuis te hebben, zoals een televisie in de badkamer dat bijvoorbeeld ook is.

Kamer met een zeer hoog vochtigheidsgehalte

Een stoombad is een kamer met een zeer hoog vochtigheidsgehalte. Er wordt water opgewarmd om stoom te genereren. Een sauna daarentegen is een kamer met een lage luchtvochtigheid en gebruikt warme stenen om droge lucht en een hoge temperatuur te creëren. Het grote verschil zit in de temperatuur en de vochtigheid. In de sauna loopt de temperatuur op tot wel tussen de 70 en 100 graden. De temperaturen in het stoombad liggen lager en blijven vaak onder de 50 graden Celsius.

Groot verschil in vochtigheid

Het verschil in vochtigheid is ook al erg groot. De vochtigheid in een sauna ligt ergens tussen de 10 en 20 procent. In een stoombad is sprake van een vochtigheid van de lucht van 100 procent. Juist vanwege de hoge vochtigheid voelt de 50 graden ongeveer even warm als de 100 graden in de sauna. Dit heeft weer te maken met het feit dat zweet niet kan verdampen.

Er bestaan ook veel gelijkenissen tussen een sauna en een stoombad

Gelijkenissen? Die zijn er zeker ook. Je kunt zowel de sauna als het stoombad gebruiken als warmtetherapie. De poriën van je lichaam gaan open staan en je komt er tot volledige ontspanning. In zowel de sauna als het stoombad begin je te zweten. In je zweet zit ureum, iets dat ook in de urine zit. Het is dus zeer goed voor het lichaam om deze stoffen en nog heel veel andere stoffen uit te scheiden. In zowel de sauna als het stoombad krijg je tijdelijk te maken met koorts. Je hart moet harder werken om je lichaam af te koelen. Dat helpt weer om je lichaam weerbaarder te maken tegen allerlei ziektes. Hoe dan ook, het is heerlijk en gezond om of een sauna of een stoombad thuis te hebben. Beide hebben eigenschappen die je een gezonder mens maken. Mocht je de ruimte hebben dan is het dus aan te raden voor een van beide te kiezen.

Share this article

Recent posts

Een luxe keuken

Wat vroeger een luxe keuken was, valt in het niet bij de hedendaagse moderne keuken. Want je weet niet wat je ziet...

Duurste huis van Amsterdam

De één weet het nog beter als een ander. Toch valt het bepaald niet mee om het duurste huis van Amsterdam aan...

Duurste gemeente van Nederland

Elk jaar opnieuw doen de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (de NVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek nauwgezet onderzoek naar de...

Duurste schilderij ter wereld

Lastig hoor, om zomaar even aan te geven wat het duurste schilderij ter wereld is. Want om dat te weten, moet het...

Duurste huis van Nederland

Nee, het duurste huis van Nederland vind je niet in Wassenaar. Het duurste huis van ons land vind je in Eindhoven namelijk,...

Popular categories

Vorig artikelTurks stoombad in je huis
Volgend artikelHottub in je huis

Recent comments