HuisInspiratie

Alles over Scandinavisch wonen!

Nee, het gaat niet om een schattig roodgeverfd houten huisje kopen in Zweden en er dan in gaan wonen. Dat kan natuurlijk en op het platteland hoeft dat ook niet eens duur te zijn. Scandinavisch wonen is echter ook een woonstijl. Die je in eigen land voor je interieur toe kunt passen. Zo krijg je Zweden, Denemarken of Finland je eigen huis binnen. In die landen ontstond het Scandinavisch design in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Al die designkenmerken bij elkaar in je huis zorgen ervoor dat je Scandinavisch woont. Ook in Venlo of Groningen.

Uitgangspunt: design
De woonstijl kreeg dus handen en voeten door het Scandinavisch design. Drie zaken bepalen dat design:

• functionaliteit
• eenvoud
• rust

Die kenmerken keren dan ook steevast terug in het meubilair, in de verdere interieuraankleding en in details. Een Scandinavisch interieur balanceert tussen sfeer en minimalisme. De sfeer is rustgevend en het minimalisme brengt eenvoud en rust met zich mee.

Het noodzakelijke licht

Scandinavië staat bekend om de maanden dat het er bijna niet meer licht wordt. Er zijn momenten dat je in Stockholm in december op bepaalde bruggen moet staan om een kwartiertje daglicht mee te pikken. Al die donkere maanden smeken bijna om licht en daarom hebben Scandinavische huizen dan ook een licht interieur. Grote ramen helpen daarbij zodat daglicht echt naar binnen kan gulpen. Minimalistische sfeerverlichting doet ’s avonds haar werk. Wit heeft de boventoon in het interieur. Niet ziekenhuiswit, maar wit met grijstinten. Ook aardetinten en pastelkleuren horen bij het kleurengamma. Er wordt gecontrasteerd met een weinig aan donkerblauw of zwart. Neutrale kleuren horen bij de woonstijl. Als er al echt kleur toegepast wordt, is het een pasteltint.

Zeg het met (licht) hout

Scandinavië is zacht gezegd nogal bosrijk. Ikea leeft daar goed van. De noorderlingen houden dan ook van natuurlijke materialen voor hun interieur, met hout als basis. Vooral lichte houtkleuren keren terug in Scandinavisch meubilair. En functionaliteit! In deze woonstijl geen overdadige accessoires, overbodige tierlantijnen en vulling die nergens toe dient. Wat je ziet, moet een functie hebben. Een stoel om op te zitten, een staande lamp om bij te schijnen, groene planten om de natuur binnen te halen en de luchtvochtigheid binnen te verbeteren. En al die functionele zaken tonen het liefst strakke lijnen en minimalistische vormen. Geen biedermeier of Franse art nouveau dus. Het gevaar dat je zo een strak en visueel koud interieur krijgt, wordt bestreden door de stoffering. Qua kleurenpalet dan wel weer licht, wit of vergrijzend, maar qua voeling zacht en warm. Denk aan stoffen als wol, velvet en linnen. Of een schapenvachtje. Dat wil allemaal niet zeggen dat de Scandinavische stijl geen durfkracht heeft. Patronen en geometrische vormen bepalen het behang, de schilderijen, de kussens en het woontextiel.

Tips om je interieur naar Scandinavische stijl te brengen

Scandinavische designers houden de stijl nog steeds in ontwikkeling. Bekende namen zoals Eero Saarinen, Arne Jacobsen, Verner Patton en Eero Aarnio bepalen de richting die het Scandinavische interieur inslaat. Maar jij bepaalt natuurlijk hoe je je woonruimte op z’n Scandinavisch gepimpt wilt hebben. Een paar tips kunnen je daarbij helpen:

• verf je donkere muren wit (kies voor een basiswit met twee lichte/vergrijsde accentkleuren)
• laat alleen de strakke eenvoudige meubels staan; zet de rest op Marktplaats
• laat het licht zoveel mogelijk je ruimtes binnenkomen; houd ramen geheel vrij
• zorg ervoor dat je strakke meubels zoveel mogelijk wit of van licht hout zijn
• kies materialen die niet bewerkt zijn (bijv. natuurlijke kleedjes van wol)
• je meubels moeten zoveel mogelijk ranke en slanke poten hebben
• een witte kast met metaal of glas erin verwerkt, is een grote pré
• hang schilderijen of posters op met een zwart-witte print en grafische vormen
• verdeel een serie grote groene planten (monstera) over je ruimte; fraai in grijze potten

Raambekleding

In de Scandinavische stijl moeten je ramen dus veel licht doorgeven. Maar je wilt ’s avonds niet dat ze op straat gewoon vrijuit bij je naar binnen kunnen kijken. Er is gelukkig raamdecoratie die stijlecht is. Wil je vouwgordijnen, kies dan uit linnen of katoen. Inbetween gordijnen kun je het best met transparante stoffen ophangen. En vanwege de houtlook zijn je jaloezieën natuurlijk van hout gemaakt, liefst licht hout.

Vloeren

Dan het letterlijke fundament van de stijl: vloeren! Licht eiken doet het prima. Een witte vloer zou subliem zijn maar is wellicht net te veel van het goede. En wat te denken van een marmoleum vloer in lichte grijstinten? Ook een gietvloer kun je in mooi grijs laten leggen. Genoeg mogelijkheden om jouw Villa Kakelbont in rustige zachte tinten en met functioneel meubilair naar de maatstaven van de Scandinavische stijl terug te brengen.

Comments are closed.

Next Article:

0 %